• Európsky deň jazykov

          • 26. september Rada Európy v roku 2001 vyhlásila za Európsky deň jazykov. Jeho cieľom je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti. Presvedčili sa o tom aj starší žiaci, ktorí tento deň oslávili v predstihu. 20. septembra pani učiteľka Mgr. Lenka Lukáčová pozvala do školy policajtov z Dánska, Rumunska a Talianska. Rozvinúť a udržať spoločenskú konverzáciu v anglickom jazyku s našimi hosťami mali možnosť vyskúšať si žiaci 7.- 9. ročníka. Úspešne si poradili aj s úlohami z ruského jazyka pod vedením Mgr.  Zuzany Ruščanskej. Mladší žiaci si Deň jazykov pripomenuli v pondelok 26. septembra. „Listen and Do“ (Počúvaj a rob.) bolo mottom, ktorým sa pri výbere aktivít riadili pani učiteľky PaedDr. Slávka Kerekaničová a Mgr. Tatiana Sochaničová. Spojenie hry, pohybu, rôznych činností zameraných na rozvoj komunikačných schopností deti zabavilo, niečo nové naučilo. Poďakovanie patrí žiačkam 7. ročníka (Saška Demjanová, Timea Telváková, Laura Zubaľová, Eva Lukáčová, Nela Lešková), ktoré si vyskúšali úlohu animátoriek. Ďalšie fotky si môžete pozrieť tu.

          • Biela pastelka

          • 23. septembra 2022 sme BIELEJ PASTELKE opäť pomohli písať jej príbeh. Žiaci, pedagógovia i ostatní zamestnanci školy ľubovoľným príspevkom do prenosnej pokladničky podporili ľudí so zrakovým postihnutím. Organizátorom verejnej zbierky je Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Ako poďakovanie naše dobrovoľníčky Nina Kľagová a Vanesa Olahová (8.A) dali všetkým darcom drevenú pastelku. Tá je nielen symbolom sveta nevidiacich, ale hlavne príležitosťou robiť dobré skutky.

          • DEŇ OVOCIA A ZELENINY

          • V piatok 23. septembra 2022 školáci z 1. - 4. ročníkov zažili popoludnie prevoňané ovocím a zeleninou. Čakali ich košíky plné vitamínov. Žiaci sa zábavnou formou oboznámili s ich významom a vplyvom vlákniny na naše zdravie. Dozvedeli sa mnoho užitočných informácií a aj si dobre pochutili. Nechýbali ochutnávky so zaviazanými očami, hra so strukovinami „Popoluška, pohybové a vedomostné aktivity. Popoludnie v znamení zdravého jedla pre deti pripravila vychovávateľka ŠKD Mária Červeňaková.

          • ÚČELOVÉ CVIČENIE

          •  

            V stredu 14. septembra 2022 triedni učitelia so žiakmi 5. - 9. ročníkov zrealizovali teoretickú časť účelového cvičenia. Jeho praktická časť prebehla v piatok 16. septembra v areáli oddychovej zóny Kút. Obsahovú náplň týchto dní tvorilo učivo z oblasti Ochrany a zdravia. Zdravotnú prípravu mala pod palcom Mgr. Lenka Holotová, riešenie mimoriadnych udalostí koordinovala PhDr. Ľubica Verbická. Vedúcim 3. stanovišťa – pohyb a pobyt v prírode a jej ochrana - bol Mgr. Marián Hudák. Aj keď to s počasím v piatok ráno nevyzeralo nádejne, nakoniec sa umúdrilo a doprialo našim žiakom aktívne stráviť dopoludnie. Nechýbala ani tradičná spoločná opekačka.

          • Nový školský rok 2022/2023

          • Brány našej školy sa po dvoch mesiacoch v pondelok 5. septembra 2022 opäť otvorili a my sme úspešne odštartovali nový školský rok. Slávnostne ho otvorila pani riaditeľka RNDr. Martina Štofirová, ktorá deti, učiteľov a rodičov prváčikov privítala spolu so starostom obce Miroslavom Boberom. Náš kolektív sa rozšíril o nových kolegov a do školských lavíc zasadlo úplne po prvý raz 26 prvákov. Veríme, že sa im v škole bude páčiť a rýchlo si na ňu zvyknú. Máme pred sebou 10 mesiacov rôznych výziev, úloh, očakávaní a plánov. Prajeme žiakom veľa chuti do učenia, učiteľom vnímavých žiakov, rodičom spokojné deti a úspešný školský rok 2022/2023.

          • Oznam

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ, SNP 412, Stakčín oznamuje žiakom základnej školy, že otvorenie školského roka 2022/2023 sa uskutoční dňa 5. septembra 2022 (t. j. v pondelok) o 8,00 hod. v telocvični základnej školy.  Po otvorení školského roka budú nasledovať krátke triednické hodiny. 

            Stravovanie v školskej jedálni začne od 6. septembra 2022.  

            Rodič predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti dieťaťa/žiaka. Vyhlásenie môže byť vyplnené elektronicky prostredníctvom rodičovského konta v Edupage – v module Žiadosti/Vyhlásenia. Ak rodič nemá zriadené rodičovské konto, tlačivo vyhlásenia si môže stiahnuť, vypísať a doniesť do školy.

            Zoznam pomôcok pre prvákov.pdf

            Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti.pdf

            Zelená otvoreným školám.pdf

          • Rozlúčka s kolegami

          • 30. júna 2022 naposledy zazvonil školský zvonec pani riaditeľke Mgr. Tatiane Kapraľovej. Hoci odchádza do zaslúženého dôchodku, stopy jej práce pretrvajú. Zostáva súčasťou dôležitej histórie našej školy a isto aj mnohých osudov. Viac ako štyridsať rokov sa venovala výchove a vzdelaniu detí. 23 rokov v riadiacej funkcii svojím úsilím zveľaďovala a posúvala stakčínsku školu vpred. Všetko má svoj čas a pre nový koniec je vždy nový začiatok.

            Milá pani riaditeľka,

            prajeme Vám ešte veľa krásnych rokov v kruhu rodiny a priateľov. Pevné zdravie, Božie požehnanie, veľa lásky a šťastia. ĎAKUJEME.

            Poďakovanie patrí aj ďalším kolegom, ktorí odchádzajú do dôchodku. Pani učiteľke PhDr. Márii Kirňakovej, pánovi Mgr. Jánovi Gliganičovi, CSc. a nášmu školníkovi Alexejovi Timkovi. Z celého srdca Vám želáme pevné zdravie, veľa radosti, šťastia, pohody, lásky, úspechov v osobnom i pracovnom živote.

             

          • Literárne talenty 2022

          • Vihorlatská knižnica v Humennom po ročnej prestávke zorganizovala 41. ročník súťaže neprofesionálnych literárnych tvorcov z regiónu Humenné, Snina a Medzilaborce – Literárne talenty 2022. Do aktuálneho ročníka bolo zapojených 117 autorov a autoriek všetkých vekových kategórií, ktorí spolu odoslali 169 prác z poézie a prózy. Úspešní autori si v stredu 29. júna 2022 na slávnostnom stretnutí v prítomnosti porotcov prevzali diplomy i knižné ceny. Medzi ocenenými boli aj dve žiačky 3. ročníka, ktoré pracovali pod vedením Mgr. Jany Morongovej. Alici Štofirovej Bianke Varchoľakovej porotcovia udelili čestné uznanie v 1. kategórii za ich básne KnižnicaMiško.

          • Činoherno-hudobné predstavenie

          • Činoherno-hudobné predstavenie s prvkami detského muzikálu PSÍČKOVO alebo  PES JE NAJLEPŠÍ  PRIATEĽ ČLOVEKA: AJ MY  JEHO? v podaní profesionálnych hercov Divadla J. Záborského v Prešove (štyria herci) účinkujúcich v Kultúrnom dome v Stakčíne dňa 29.06.2022 potešilo škôlkarov, mladších i starších žiakov ZŠ. Pôsobivo stvárnený príbeh rozprával o tom, že aj psíci sú len „ľudia“. Ich psí život sa veľmi často podobá nášmu. Sú v ňom radosti, starosti aj nespravodlivosti. Detský divák zistil, ako majú zvieratká rady ľudí  a tí sa k nim často nepekne správajú. Do popredia sa dostali ľudské aktuálne témy, že nie farba srsti (pleti) je rozhodujúca pri voľbe kamaráta, ale dôležitá je vzájomná súdržnosť, pomoc, ochota aj motív obetavosti a starostlivosti o slabšieho jednotlivca. Témy boli podané hravou, úsmevnou a nevtieravou formou umocnenou výstižnými, vtipnými a originálnymi pesničkami.

          • Účelové cvičenie a didaktické hry

          • Účelové cvičenia a didaktické hry sa pre všetkých žiakov našej školy konali v rovnakom termíne. 23. júna 2022 triedni učitelia so žiakmi zrealizovali v priestoroch školy teoretickú časť týchto cvičení. Obsahovú náplň tvorilo učivo z oblasti Ochrany života a zdravia. Konkrétne išlo o tematické celky: riešenie mimoriadnych situácii – civilná ochrana, zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode. Získané vedomosti, zručnosti žiaci predviedli 24. júna 2022, kedy prebehla praktická časť účelových cvičení a didaktických hier. Miestom konania bola oddychová zóna obce a areál školského ihriska.

          • Prvá pomoc

          • V piatok 24. júna k nám do školy zavítala vzácna návšteva – členka Mládeže Slovenského Červeného kríža Lívia Pčolová zo Sniny. Prišla medzi žiakov 1.- 4. ročníka, aby im porozprávala o poskytovaní prvej pomoci a o práci dobrovoľného záchranára. Pod jej vedením si deti jednoduchou a zábavnou formou vyskúšali obväzovanie, resuscitáciu a rôzne metódy ošetrovania pri jednotlivých zraneniach. Táto aktivita zrealizovaná v rámci Výchovy k manželstvu a rodičovstvu priniesla žiakom nové skúsenosti, ktoré im v budúcnosti pomôžu zachrániť zdravie ľudí v ohrození života.

          • ZOO Košice

          • V pondelok 20. júna sa 45 mladších i starších žiakov vydalo na cestu za dobrodružstvom. To na nich čakalo v ZOO v Košiciach. V sprievode pani učiteliek Aničky, Jany, Tatiany a Slávky absolvovali všetky atrakcie, ktoré táto ZOO ponúka. Prvou zastávkou bola návšteva DinoParku. 3D Kino, tajomný svet druhohôr, modely dinosaurov zaujali malých aj veľkých. Košická ZOO je jediná na Slovensku, kde môžu návštevníci vidieť tulene obyčajné, tučniaky jednopáse, kondory veľké. Okrem toho tam žije vyše 280 ďalších druhov zvierat. Naši výletníci mali čo robiť, aby si obzreli aspoň časť z nich. Záverečnou bodkou výletu bola jazda na bobovej dráhe. Krajší koniec si snáď ani  nevedeli predstaviť. Domov sa vracali síce unavení, ale plní dojmov a skvelých zážitkov.

        • Maksík
          • Maksík

          • Celoslovenská matematická súťaž pre žiakov 2. - 4. ročníka základných škôl – MAKSÍK ukazuje deťom krásny svet matematiky. V tomto školskom roku MAKSÍK oslávil už svoje 13. narodeniny. Svojimi príbehmi a úlohami pritiahol k hravej matematike 5 žiakov z 2. ročníka, 8 žiakov z 3. ročníka a 1 žiaka zo štvrtého ročníka našej školy. Magická trinástka priniesla šťastie najúspešnejším z nich:

            3. ročník

            Bianka VARCHOĽAKOVÁ

            Kristián HOLENDA

            Peter LELIČ

            Sofia ČOKINOVÁ

            Adam KAPRAĽ

            Ella KAPRAĽOVÁ

            4. ročník

            Soňa BOBEROVÁ

          • DUCHNOVIČOV PREŠOV – celoslovenské kolo súťaže

          • Na celoslovenskom kole súťaže Duchnovičov Prešov, ktoré sa uskutočnilo 13. júna 2022 v Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove, nás úspešne reprezentovala žiačka 4. ročníka Paula Rosičová. Vo svojej kategórii v prednese prózy získala 2. miesto. Gratulujeme. Žiačku pripravovala pani učiteľka Mgr. Andrea Mandzáková.

          • Plavecký výcvik

          • Minulý týždeň sa skončil základný a zdokonaľovací plavecký výcvik, ktorý sa opäť konal v priestoroch Mestskej plavárne v Snine. V termíne od 24. mája do 3. júna 2022 ho absolvovalo 24 žiakov z 3.,4. ročníka a 25 žiakov zo 6., 9. ročníka. Vedúcim kurzu bol Mgr. M. Hudák. Asistovali mu Mgr. J. Morongová, Mgr. T. Sochaničová, PhDr. Ľ. Verbická, Mgr. V. Cúrová a Mgr. Z. Ruščanská. Žiaci boli rozdelení do dvoch družstiev podľa zdatnosti. Počas 2 týždňov v bazénoch trénovali plavecké spôsoby – prsia, kraul, znak. Získané plavecké schopnosti preukázali v záverečných pretekoch. Najlepší plavci získali medailu a diplom.

            Kategória dievčat:

            25 metrov voľný spôsob

            1. Eva LUKÁČOVÁ
            2. Soňa BOBEROVÁ
            3. Timea TELVÁKOVÁ

            12 metrov voľný spôsob

            1. Ella KAPRAĽOVÁ
            2. Bianka VARCHOĽAKOVÁ
            3. Alica ŠTOFIROVÁ

            Kategória chlapcov:

            25 metrov voľný spôsob

            1. Patrik CHALČÁK
            2. Roman DUCHENKO
            3. Damian KEREKANIČ

            12 metrov voľný spôsob

            1. Oliver MITRO
            2. Adam KAPRAĽ
            3. Peter LELIČ
          • Beh za zdravím

          • Hovorí sa, že naše telo je náš dom, ktorý nosíme všade so sebou a mali by sme sa oň patrične starať. 30. mája 2022 si naši družinári obuli tenisky a spravili niečo pre svoje zdravie. Vychovávateľky v ŠKD im pripravili športové podujatie BEH ZA ZDRAVÍM, ktoré sa organizuje pri príležitosti Svetového dňa atletiky (15. 5.). Hoci sme ho slávili s menším oneskorením, o to viac nadšenia a záujmu preukázali deti pri jednotlivých pohybových aktivitách. Zvládli beh okolo školského ihriska. Aj keď to možno bolo pre niektorých náročné, nevzdali to a pokračovali v súťažiach na multifunkčnom ihrisku. Za svoje športové výkony získali sladkú odmenu v podobe zmrzliny.

          • Medzinárodný deň detí

          • Prvý júnový deň je už od nepamäti venovaný deťom. Ten náš sa niesol v indiánskom duchu. Ena komu unko, máme radi slnko. Ena komu em, máme radi zem. - si spievali prváci a druháci, z ktorých sa stali indiáni. Vlastnoručne si vyrobili čelenky, namaľovali tvár, vymysleli indiánsky pozdrav a tanec. Obecný park sa zmenil na divokú prériu, kde malí apači lovili bizóny a plnili skúšku odvahy v podobe rôznych úloh. Deti mali možnosť zblízka si obzrieť lebku zubra, ktorú nám požičali z NP Poloniny. Prekvapením a odmenou bol indiánsky bufet, ktorý zabezpečila pani učiteľka Mgr. Anna Piteľová. Pozvala k nám pána Jozefa Roška aj s jeho zázračným strojom na výrobu cukrovej vaty. Pekný deň prežili aj starší žiaci. Tí sa so svojimi učiteľmi vybrali do oddychovej zóny Kút. V jej areáli sa rozpŕchli na stanovištia, kde si mohli otestovať svoje vedomosti, športové zručnosti. Nechýbala ani tradičná spoločná opekačka. Záverečnou bodkou bol darček od Obecného úradu Stakčín - chutný obed, ktorý pre nás všetkých prichystali naše tety kuchárky.

        • Matematický klokan
          • Matematický klokan

          • Dosúťažené. Poznáme výsledky najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže MATEMATICKÝ KLOKAN. Klokankove úlohy sú už tradične obľúbené aj u žiakov našej školy, pretože sú zábavné, netradičné a hlavne SVETOVÉ. V tomto školskom roku sa do KLOKANA zapojilo 33 žiakov z 1.-8. ročníka. Každý súťažiaci dostal diplom a darček.

            Najúspešnejšími žiakmi boli:

            Jakub KORIBANIČ           1. ročník

            Tatiana SÜČOVÁ             1. ročník

            Nina HAVETTOVÁ            1. ročník

            Miroslava SIVULKOVÁ    1. ročník

            Marek BĽANDA                1. ročník

            Ema DENALUCOVÁ         2. ročník

            Ján KELEMAN                   5. ročník

            Ďakujeme všetkým odvážnym, ktorí sa prihlásili do súťaže a dúfame, že o rok si s KLOKANOM opäť „zaskáčeme“.

        • Mýty a legendy rodného kraja
          • Mýty a legendy rodného kraja

          • Opäť skvelá správa. Vo výtvarnej súťaži Mýty a legendy rodného kraja boli úspešní aj žiaci našej školy. Cieľom tohto projektu je motivovať talentované deti a mládež k tvorbe známych, ale aj nových vymyslených námetov a príbehov so zameraním na témy kultúry národnostných menšín. Obnoviť poznanie o dedinách, o ľudových piesňach, zvykoch, obyčajoch. Do V. ročníka výtvarnej súťaže sa zapojilo 322 detí zo škôl mesta Snina a okresu Snina. V piatok 27. mája 2022 si v Galérii Andreja Smoláka prevzali cenu z rúk riaditeľky súťaže Mgr. Alexandry Pohl Didičovej:

            Lucia PETIKOVÁ (7.B)                  - 1. miesto v kategórii II. stupeň

            Tamara SOCHANIČOVÁ (8. R.)    - Cena A. Smoláka

            Daniel VERBICKÝ (8. R.)              - Cena starostu obce M.Bobera

            Liliana KIČOVÁ (5. R.)                  - Čestné uznanie

            Terézia GOROĽOVÁ (5. R.)          - Čestné uznanie

            Sofia MITROVÁ(5. R)                    - Čestné uznanie

            Žiaci pracovali pod vedením pani učiteľky PhDr. Ľubice Verbickej. Výtvarné práce sú vystavené v Galérii A. Smoláka v Snine.