• Láska kvitne v každom veku

          • Mesiac máj patrí láske a s ním výzva Láska kvitne v každom veku. Naši žiaci opäť dostali možnosť potešiť srdcia seniorov. V období od 1. mája do 31. mája 2023 vyrábali pohľadnice s motívom kvetov a vpisovali do nich milé slová. Tie potešili starkých v Domove v Poloninách v Novej Sedlici, v zariadení pre seniorov Provital v Stakčínskej Roztoke a nezabudli sme ani na klientov denného stacionára v Stakčíne. Súčasťou darčeka boli aj živé kvety, ktoré rozžiarili nielen ich izby, ale i dušu.

          • Sociálna poisťovňa Humenné

          • Sociálne poistenie, nemocenské dávky, ošetrovné, dávky v nezamestnanosti, starobný dôchodok. To sú témy, ktoré sú súčasťou nášho každodenného života. Dokážu im však porozumieť aj 15–roční tínedžeri? Konkrétne tí naši dňa 30. mája 2023 hľadali odpovede na otázky, ako funguje sociálne poistenie a dôchodkový systém na Slovensku. V sprievode pani učiteľky Mgr. Zuzany Ruščanskej navštívili Sociálnu poisťovňu v Humennom. Jej riaditeľ Mgr. Peter Zubaľ oboznámil deviatakov so sociálnou politikou, právami a povinnosťami v oblasti sociálneho zabezpečenia. Exkurzia bola zrealizovaná v rámci predmetu Občianska náuka.

          • Zálužská paleta 2023

          • Zálužská paleta je súťaž výtvarnej tvorivosti, ktorú už 11 rokov organizuje Centrum voľného času Slniečko vo Veľkom Záluží (okres Nitra) v spolupráci s M´Art Print Gallery. Jej cieľom je podporovať tvorbu mladých autorov vo všetkých výtvarných žánroch. Súťažilo sa v štyroch vekových kategóriách. Odbornú porotu zaujala práca nášho prváka Borisa Buraľa. V kategórii B (deti 6 – 10 rokov), voľná téma získal 2. miesto. Srdečne gratulujeme. Žiak pracoval pod vedením Mgr. Andrey Mandzákovej.

          • Súťaž Družstiev prvej pomoci

          • Dňa 26. mája 2023 sme sa zúčastnili územnej súťaže Družstiev prvej pomoci mladých, ktorú organizuje Územný spolok SČK v Snine. Našu školu reprezentovalo päť žiačok 7. ročníka – Eva Lukáčová, Alexandra Demjanová, Laura Zubaľová, Timea Telváková a Nella Lešková. Súťažiaci si pri modelových situáciách overili získané zručnosti z poskytovania prvej pomoci. Naše dievčatá sa umiestnili na 5. mieste.

             

        • Duchnovičov Prešov 2023
          • Duchnovičov Prešov 2023

          • 30. mája 2023 sa uskutočnil už 22. ročník okresnej súťaže v prednese poézie, prózy, vlastnej tvorby, malých scénických foriem, duchovného prednesu a ľudového rozprávania v rusínskom jazyku „DUCHNOVIČOV PREŠOV 2023“. Pod organizáciu tohto podujatia sa opäť podpísala Rusínska obroda na Slovensku, CVČ v Snine a Združenie vysídlencov vodárenskej nádrže Starina. V priestoroch Klubu kultúry Starina sa predstavilo 33 súťažiacich zo siedmich škôl sninského okresu. V silnej konkurencii recitátorov úspešne obstáli naši žiaci, ktorí pracovali pod vedením Mgr. Andrey Mandzákovej.

            0. kategória:    Lenka Lukáčová (1.A)             - 2. miesto

                                    Gréta Chalčáková (1.A)          - 3. miesto

            1. kategória:    Jakub Koribanič (2. ročník)     - 1. miesto

                                    Tatiana Süčová (2. ročník)       - 3. miesto  

                                    Marek Bľanda (2. ročník)        - 3. miesto

            2. kategória:    Paula Rosičová (5. ročník)       - 1. miesto

                                    Sára Kerekaničová (5. ročník) - 3. miesto

                                    Kristián Rudy (5. ročník)         - 3. miesto

            Jakub Koribanič a Paula Rosičová postúpili do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční 12. júna 2023 v Prešove.

          • Škola v prírode 2023

          • V dňoch od 22. mája do 26. mája 2023 si od školských povinností na chvíľu oddýchli 18 žiaci z druhého, tretieho a štvrtého ročníka. Tradičné školské lavice vymenili za školu v prírode. V sprievode Mgr. Jany Morongovej, Mgr. Viktórie Cúrovej a Mgr. Adriany Kapraľovej prežili 5 dní plných zaujímavých aktivít a zážitkov v Horskom rekreačnom stredisku Drienica – Lysá. Ubytovaní boli v hoteli Javorná. Nádherná príroda pod úpätím pohoria Čergov ponúkla deťom množstvo alternatív pre poučné a zábavné chvíle. Postarali sa o ne aj animátori z cestovej kancelárie Bombovo. V rámci ich animačného programu si deti užili bohatú paletu hier, zábavy a športu. Navštívili Solivar v Prešove. Nechýbala ani jazda na koni, opekačka, diskotéka, plaváreň. Pobyt v škole v prírode splnil svoj účel. Okrem pekných zážitkov posilnil medziľudské vzťahy a deti získali nové cenné životné skúsenosti.

        • Pasovačka – 3. kolo
          • Pasovačka – 3. kolo

          • Dobojované! Tretie záverečné kolo súťaže Pasovačka má už svojich víťazov. 15. mája 2023 sedemnásť našich statočných chlapcov a dievčat bojovalo, čo im sily stačili. Po súbojoch plných silných emócií si zaslúžene odniesli prvenstvo. Srdečne gratulujeme, Bianka Varchoľaková, Ella Kapraľová, Lukáš Kožuškanič, Adam Kapraľ, Terézia Goroľová, Alica Štofirová, Daniel Tilňak, Sára Kerekaničová, Soňa Boberová, Denis Grundza, Kristián Rudy, Erik Bodnár, Mário Bodnár, Tomáš Pitlanič, Richard Leško, Ján Keleman, Matej Ferenc.

        • Medzinárodný deň mlieka
          • Medzinárodný deň mlieka

          • „Mliečko, mliečko, to je veda, bez neho sa vyrásť nedá. Bez neho vraj budem malý, nebudem mať žiadne svaly. Nebudem mať zuby zdravé, ani pevné kosti práve.“

            Tretí májový utorok je od roku 1957 Medzinárodným dňom mlieka. Táto plnohodnotná potravina nás v rôznych podobách sprevádza celý život. Naši prváci si tento deň pripomenuli zábavnými aktivitami. Prostredníctvom prezentácie Cesta mlieka sa dozvedeli zaujímavé informácie o výrobe a produkcii mlieka, o skladovaní mliečnych výrobkov aj o ich predaji v obchodoch. V rámci školského programu EÚ Mliečna chuť Slovenska deti dostali kreatívne pracovné zošity. Obaly z mliečnych výrobkov sa pod ich šikovnými rukami premenili na rôzne veselé postavičky. Vyskúšali si aj dojenie. Na záver sa posilnili mliečnym pudingom a pripili si čerstvým mliekom.

          • Projekt 200 ton z lesa von

          • Dňa 11. mája 2023 sa žiaci 7. a 8. ročníka v spolupráci s Obecným úradom obce Stakčín zúčastnili na Projekte 200 ton z lesa von. Cieľovou oblasťou bolo okolie Úpravne pitnej vody v blízkosti našej obce. Celé dopoludnie bolo sprevádzané slnečným a teplým počasím. Žiaci sa venovali zbieraniu odpadu a zároveň spoznávali rastliny a živočíchy okolitej prírody. S plným nasadením a dobrou náladou vyzbierali 97,5 kg odpadkov. Pracovné predpoludnie ukončili malým občerstvením v oddychovej zóne. Z tejto aktivity si domov odniesli poučenie o tom, aká dôležitá je starostlivosť o naše životné prostredie.

        • Školský pohár SZF – futbal žiakov ZŠ
          • Školský pohár SZF – futbal žiakov ZŠ

          • 5. mája 2023 sa na ihrisku MFK Snina uskutočnilo okresné kolo Školského pohára SZF vo futbale mladších žiakov. 72 chlapcov z ôsmich základných škôl na umelej tráve bojovalo o postup do krajského kola. Naši futbalisti sa nestratili v silnej konkurencii sninského okresu. Po zaujímavých súbojoch chlapci obsadili 4. miesto. Srdečne gratulujeme.

            Družstvo ZŠ s MŠ Stakčín: Bajza Fabián, Baranec Sebastián, Blaško Zdenko, Chalčák Patrik, Kerekanič Damian, Kožuškanič Lukáš, Kresila Sebastián, Piteľ Alexej, Pitlanič Tomáš, Tilňak Daniel

             

          • Výlet na Morské oko

          • 8. mája 2023 si žiaci navštevujúci krúžok Z každého rožka troška a zdravotnícky krúžok obuli turistické topánky a vybrali sa na Morské oko. Svoju túru začali v obci Zemplínske Hámre. Odtiaľ prešli cez sedlo Tri table až k Morskému oku, ktoré je ukryté hlboko v bukových lesoch Vihorlatských vrchov.  Leží v nadmorskej výške 618 m a dosahuje hĺbku až 25,1 m. Naši výletníci si užili tichý šplechot vĺn, vzduch presýtený jarnou vôňou a príjemnú prechádzku ukončili posedením pri chutnom ovocno-mliečnom nápoji milkshake.

        • Deň víťazstva nad fašizmom
          • Deň víťazstva nad fašizmom

          • Človek je obdarený jedným mimoriadnym darom – pamäťou. Tam, kde sa končí naša pamäť ako jednotlivca, opierame sa o pamäť našich otcov a mám, učiteľov, ľudí, ktorým dôverujeme a ktorí nám s láskou odovzdávajú poznatky svojich pamätí. A tak sa vlastne buduje kolektívna pamäť – rodiny, spoločenstva, národa, ľudstva... Prostredníctvom periskopu pamätí svojich predkov dovidíme ďaleko do minulosti a súc tak poučení, môžeme sa správne rozhodovať v prítomnosti. Tak, aby sme neopakovali minulé chyby alebo aby sme sa neklaňali takým, čo nie sú toho hodní, ale vzdali česť tým, ktorí si takú poctu zaslúžia.

            V pondelok 8. mája 2023 sa v našej obci konal pietny akt kladenia vencov pri príležitosti 78. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v Európe. Pri Pamätníku padlým hrdinom sa zišli predstavitelia obce,  členovia Klubu vojenskej histórie a streleckého klubu Hodošík, žiaci a učitelia našej základnej školy i niekoľko obyvateľov Stakčína, aby vzdali hold odhodlaniu a sile tých, ktorí položili životy za mier a našu slobodu. V programe vystúpili  aj naši dvaja piataci Adam Tkačuk a Paula Rosičová s prednesom básní v ukrajinskom a slovenskom jazyku.

            Spomíname, nezabúdame.

            NEZABUDNIME!

          • Na potulkách s angličtinou – SPRING

          • Jarný vánok privial aj závan sviežosti v podobe výtvarných prác, v ktorých žiaci z 2. stupňa zhmotnili svoje predstavy o jari. V kombinácii s anglickým jazykom vytvorili plagáty a 3D projekty s názvom SPRING. Tie boli predmetom 2. kola súťaže Na potulkách s angličtinou v pôsobnosti CVČ Snina. V I. kategórii 3D projekt  (5. - 7. ročník) získala Alexandra Demjanová 1. miesto a Soňa Boberová 3. miesto. V II. kategórii (8. - 9. ročník) bol úspešný Daniel Verbický. Jeho 3D projekt bol ocenený 1. miestom. Srdečne gratulujeme.

          • Pasovačka – 2. kolo

          • 25. apríla 2023 sa v priestoroch telocvične CVČ Snina konalo 2. kolo súťaže Pasovačka. Naše družstvo v zložení Ella Kapraľová, Bianka Varchoľaková, Adam Kapraľ, Kristián Holenda, Alica Štofirová, Soňa Boberová, Lukáš Kožuškanič, Kristián Rudy, Ján Keleman, Tomáš Pitlanič, Daniel Tilňak, Dávid Berezňanin, Emma Michalčinová, Adam Timko a Richard Leško si opäť počínalo veľmi dobre. Chlapci i dievčatá bojovali statočne a v priebežnej tabuľke sú na 1. mieste. Srdečne gratulujeme.

          • Umelecký prednes poézie a prózy

          • Učiteľky slovenského jazyka a literatúry každoročne usporadúvajú nepostupovú súťaž v interpretácii umeleckého textu, aby si žiaci vyskúšali vystupovať pred publikom a vedeli sa popasovať s prejavmi trémy či neistoty. Jej školské kolo sa uskutočnilo dňa 27. apríla 2023. Porota v zložení dvoch slovenčinárok a Mgr. A. Mandzákovej si vypočula prejavy 9 účastníkov z II. stupňa. Svoju generálku mali 9 recitátori v rusínskom jazyku. Tých čaká okresné kolo súťaže, kde budú reprezentovať našu školu. Prezentované rečové prejavy žiakov sme ocenili diplomami a vecnými cenami.

            VÝSLEDKY V SLOVENSKOM JAZYKU:

            I. kategória (5. − 6. ročník) POÉZIA:  1. miesto - Rastislav Oláh, 2. miesto – Soňa Boberová, 3. miesto – Liliana Kičová. PRÓZA: 1. miesto − Emma Michalčinová, 2. miesto – Paula Rosičová.

            II. kategória (7. − 8. ročník) PRÓZA: 1. miesto – Laura Dereninová, 2. miesto – Vanesa Oláhová, 3. miesto – Jakub Špitalik a Kristián Koribanič.

            UMIESTNENIA V RUSÍNSKOM JAZYKU:

            I.kategória (1. – 2. ročník)  POÉZIA: 1. miesto − Marek Bľanda a Jakub Koribanič, 2.   miesto – Tatiana Süčová, 3. miesto – Lenka Lukáčová a Gréta Chalčáková.

            II.kategória (5. ročník) POÉZIA: 1. miesto − Paula Rosičová, 2. miesto − Kristián Rudy a Adam Tkačuk, 3. miesto – Sára Kerekaničová.

          • Sedem divov Polonín

          • Poloniny sú krajom nádherne nepreniknuteľných lesov, pralesov, zurčiacich riav, veľkej starinskej vody a oblohy posiatej miliónmi blikajúcich svetielok. V tomto našom rozľahlom dedičstve praotcov sa nachádza veľa miest, zaujímavostí, kultúrnych i historických osobitostí, ktoré naši žiaci  zhmotnili v podobe literárnych a výtvarných diel a zaslali ich do súťaže Sedem divov Polonín vyhlásenej Správou Národného parku Poloniny so sídlom v Stakčíne. V rámci kultúrno-výchovného programu pri príležitosti Dňa Zeme v Dome kultúry v Snine boli vyhlásené výsledky súťaže. Zároveň Iveta Buraľová, ktorá režírovala a sprievodným slovom moderovala celý program, ocenila výhercov. Z 30 výherných prác si naši žiaci odniesli sedem (ako bolo sedem divov). A skutočne sme sa nestačili diviť a tešiť.

            V kategórii starších žiakov Richard Šoth získal 1. miesto v literárnej zložke za báseň Stužica a 1. miesto za výtvarné stvárnenie čemerice purpurovej. 

            Vo výtvarnej časti sme ďalej obsadili tieto miesta:

            1. miesto -  Tamara Sochaničová (Starinská živá voda)

            2. miesto - Aniuta Mashkarynets (Medová baba), Daniel Verbický (Divy Polonín)

            3. miesto - Terézia Goroľová (Drevené kostolíky)

            Výsledky literárnej súťaže v kategórii mladších žiakov:

            1. miesto - Miroslava Sivulková (Naše Poloniny)

            2. miesto - Tatiana Süčová (Poloniny)

            Žiaci pracovali pod vedením učiteliek PaedDr. S. Kerekaničovej, N. Šothovej a PhDr. Ľ. Verbickej.

        • Apríl – mesiac lesov
          • Apríl – mesiac lesov

          • „Všetky knihy zožltnú, ale kniha prírody má každý rok nové nádherné vydanie.“ (H. Ch. Andersen)

            Jednu z jej kapitol sme si 20. apríla 2023 prečítali spolu s odborníkmi, ktorí sa venujú lesníctvu, poľovníctvu a včelárstvu. Pozvanie pani učiteľky Mgr. Anny Piteľovej prijali páni Adrián Piteľ, Ing. Tomáš Komár, Vladimír Daniel a Ladislav Lenko. Žiakom z 1. stupňa priblížili svoje povolanie. Ponúkli im nielen veľa zaujímavých informácií, ale aj zážitkové činnosti, ktorými mohli deti les doslova ohmatať. Do školy priniesli veľké množstvo rôznych trofejí, preparáty zvierat, zvukové nahrávky, ukážky na poznávanie drevín, základnú výbavu pre poľovníka, úle. Nechýbala ani ochutnávka medu. Veľkú radosť deťom urobil štvornohý spoločník poľovníkov pes Sára.

            Táto nezvyčajná prechádzka po lese prinútila žiakov využiť všetky ich zmysly, dotknúť sa lesa, privoňať k nemu a načúvať mu. Ďakujeme.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Pri príležitosti Dňa Zeme sa v Dome kultúry v Snine dňa 21. apríla 2023 konal kultúrno-výchovný program, ktorý pre žiakov základných škôl v okrese Snina pripravili žiaci ZUŠ Snina pod taktovkou Mgr. Ivety Buraľovej, pracovníčky Správy NP Poloniny. Pôsobivé predstavenie, ktoré nám všetkým nastavilo zrkadlo, ako sa správame k životnému prostrediu na našej planéte, si vychutnali aj naši žiaci 2. stupňa. Ďakujeme organizátorom podujatia, hlavne pani Ivete Buraľovej, za krásny umelecký zážitok.

          • Úspech v celoslovenskej literárnej súťaži

          • Pred Vianocami sme sa zapojili do 2. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže, ktorú vyhlasuje Občianske združenie Prekroč svoj tieň pod odbornou garanciou spisovateľa, jazykovedca a vysokoškolského pedagóga doc. PhDr. Petra Karpinského, PhD., ktorej témou bolo Čo je môj domov? Je nám veľkou cťou, že poviedka Daniela Verbického, žiaka 9. ročníka, pod názvom Slobodný domov sa dostala medzi 10 víťazných literárnych prác. Obstáli sme tak vo veľkej konkurencii 140 zaslaných súťažných príspevkov a odmenený text je publikovaný v časopise „s ob­­sahom, ktorý je natoľko kvalitný a má taký významný spoločenský prínos, že je zaradený do archívu elektronických publikácií v národnom projekte dlhodobej ochrany digitálneho kultúrneho dedičstva „Digitálne pramene – Webharvesting a archivácia e-born obsahu“. Srdečne blahoželáme.

          • Slávnostný zápis do 1. ročníka

          • 13. apríla sa v škole konal slávnostný zápis do 1. ročníka. Budúcich prváčikov spolu s ich rodičmi privítala pani riaditeľka RNDr. Martina Štofirová. Zápisom deti sprevádzal kráľ Abecedár, ktorý ich pozval do svojho kráľovstva. V Číselkove a Písmenkove preukázali svoje znalosti. Počítali, vyfarbovali, triedili geometrické tvary, písali a ukázali všetko, čo má budúci prvák vedieť. Za to ich kráľ Abecedár pasoval za členov našej školskej rodiny. Veríme, že sa im u nás páčilo a nedočkavo budú rátať dni, kedy sa im začne ozajstná škola. Tešíme sa na vás v septembri, milí prváci.