• Oznam

          • V piatok 22. decembra 2023 bude skrátené vyučovanie. Po triednickej hodine bude nasledovať vianočná besiedka, na ktorej vystúpia v krátkom kultúrnom programe žiaci školy. Po vianočnej besiedke sa uskutoční v pravoslávnom chráme spoločná sviatočná omša. Koniec vyučovania je pre všetkých žiakov o 10,00 hod. Prevádza ŠKD bude zabezpečená do 14,30 hod.

            Vianočné prázdniny  začínajú 23. decembra 2023 a trvajú do 7. januára 2024.

            Vyučovanie pre všetkých žiakov a prevádzka MŠ, ŠKD a ŠJ sa začne 8. januára 2024.

        • Vianočná pekáreň
          • Vianočná pekáreň

          • Aké by to boli Vianoce bez sladkých medovníkov? Vychovávateľka ŠKD Mária Červeňaková síce napiekla medovníky doma, ale zdobiť jej pomáhali všetci žiaci ŠKD v piatok 15. 12. 2023. Vianočnú atmosféru si navodili Vianočným príbehom o jasličkách, potom zdobili perníčky sladkou polevou. O tom, že naši najmenší nie sú kreatívni, nemôže byť ani reči. Medovníčky boli nádherné a chutili skvelo. Vôbec neprekážalo, že polevu mali až za ušami. Vianočnú náladu v závere umocnili aj spevom vianočných piesní.

          • Návšteva denného stacionára

          • Zbierka Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok má svoje pokračovanie. V spolupráci s pani Zuzanou Lopatovou Gallikovou, ktorá zabezpečila 45 škatúľ  „plných lásky“, a sociálnou pracovníčkou Adrianou Katanovou spríjemnili predvianočné chvíle aj seniorom v  našej dedine. Vo štvrtok 14. decembra 2023 niekoľkí žiaci našej školy spolu s pani  učiteľkou Mgr. Zuzanou Ruščanskou navštívili denný stacionár, aby tieto darčeky odovzdali  stakčínskym seniorom. Tí neskrývali svoju radosť a v sprievode gitary si spoločne zaspievali vianočné koledy i známe ľudové piesne. Aj takto sa dá vyjadriť vďačnosť.

          • Zdobenie vianočného stromčeka

          • História vianočného stromčeka, dnes už neodmysliteľného symbolu Vianoc, sa začala písať v Nemecku. Pôvodne šlo o stromček alebo väčšiu vetvičku zdobenú ovocím, orieškami, sladkosťami alebo len nejakou symbolickou ozdobou. Okolo 17. storočia začali vianočné stromčeky prenikať do bežných domácností. Zvyk si obľúbili najskôr v mestách, postupne na vidieku a koncom 18. a začiatkom 20. storočia prenikla táto tradícia aj na územie dnešného Slovenska. Zdobenie vianočného stromčeka sa stáva tradíciou aj na našej škole. Museli však spolupracovať viacerí. Žiaci vyrobili ozdoby, pracovníci NP Poloniny poskytli stromček, školník ho bezpečne vložil do stojana a v pondelok 11. decembra 2023 spolu s učiteľkami Mgr. Zuzanou Ruščanskou, Mgr. Adrianou Kapraľovou a PaedDr. Máriou Mariničovou žiaci stromček ozdobili. Atmosféra bola príjemná, podával sa čaj a horúca čokoláda.

          • Rómska paleta 2023 a Farebný svet Rómov

          • V júni 2023 sa viacerí žiaci našej školy pod vedením Mgr. Adriany Mandzákovej zapojili do výtvarných súťaží  pre rómskych žiakov. V 12. ročníku celoslovenskej súťaže Rómska paleta 2023 získala čestné uznanie žiačka 5. ročníka Martina Surmajová a v 19. ročníku výtvarnej súťaže Farebný svet Rómov bola ocenená žiačka 2. A Bianka Surmajová. Dievčatám blahoželáme.

             

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Vianoce nie sú  len o Štedrom dni ani o drahých darčekoch, ale sú aj o pomáhaní, konaní dobra. Ing. Jana Galatová a Mgr. Silvia Slobodová založili v novembri 2018 zbierku Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Jej cieľom je potešiť na Vianoce osamelých seniorov po celom Slovensku. Do výzvy sa zapojili aj naši žiaci a s láskou naplnili množstvo škatúľ, ktoré potom prevzala koordinátorka, pani Zuzana Lopatová Galliková. Prioritne krabice poputujú do zariadení pre seniorov v DSS, následne do nemocníc na oddelenia geriatrie alebo dlhodobo chorých, hospicov a zvyšné krabice sa distribuujú do domácností osamelo žijúcich seniorov. Veríme, že všetky naše krabičky ,,plné lásky“ si nájdu svojich majiteľov a zahrejú ich pri srdiečku aspoň tak ako nás, keď sme ich plnili.

          • Ďalší úspech talentu Lucie Petíkovej

          • Na sklonku minulého školského roku sme sa zapojili do celoslovenskej výtvarnej súťaže Moja dedina, ako ju vidím ja... Už 9 rokov detskú výtvarnú súťaž organizuje Spolok pre obnovu dediny v spolupráci s obcou Miklušovce. Zviditeľňujú sa v nej nové talenty prostredníctvom estetického videnia a vlastného pohľadu na rodnú dedinu vo forme výtvarného dielka. Práce malých tvorcov z celého Slovenska vyhodnocuje odborná porota zložená z výtvarníkov. Aj tohto roku mali ťažkú prácu určiť najlepších spomedzi 239 zaslaných ukážok tvorivosti. 7. 12. 2023 na slávnostnom oceňovaní v Prešove bola Lucia Petíková, žiačka 9. B triedy, odmenená 3. miestom. Neprehliadnuteľný  výtvarný rukopis našej deviatačky založený na vycibrenom zmysle pre detail a vyváženej farebnosti celku znova zaujal porotcov a potvrdil jej nevšedné výtvarné zručnosti. Každoročne organizátori vydávajú kalendár s ocenenými, ale aj najzaujímavejšími prácami. Je nám cťou, že na jeho stránky sa dostala naša dedina v podaní Daniely Goroľovej, žiačky 9. B triedy, a práca ôsmačky Evy Lukáčovej zdobí dokonca titulnú stránku. Dievčatám želáme veľa ďalších úspechov!

          • Pasovačka

          • Pasovačka je veľmi jednoduchá hra. Nakreslíme si kruh, vyberieme si súpera podobnej hmotnosti a súboj sa môže začať. V podstate ide o to, aby sme svojho protivníka trikrát vytlačili z kruhu von alebo ho zdvihli a udržali aspoň tri sekundy nad zemou. Zápasnícky klub Slávia Snina v spolupráci s CVČ Snina vyhlásil dlhodobú súťaž pre žiakov základných škôl, na ktorej sa dňa 5. 12. 2023 zúčastnili aj naši žiaci a mimoriadne sa im darilo. V prvom kole získali 1. miesto, keď porazili žiakov zo ZŠ Študentská a ZŠ POH Snina. Postarali sa o to títo žiaci: G. Havettová (4. ročník), A. Štofirová, E. Kapraľová, B. Varchoľaková, K. Holenda (5. ročník), L. Kožuškanič, K. Rudy, O. Mitro (6. ročník). Gratulujeme!

        • Mikulášska nádielka pre seniorov
          • Mikulášska nádielka pre seniorov

          • Neodmysliteľnou súčasťou predvianočnej nálady je vzájomné obdarúvanie sa v deň sviatku svätého Mikuláša. Zvyčajne najväčšiu radosť z tejto tradície majú najmenší. Žiaci II. stupňa nemysleli len na seba a rozhodli sa potešiť aj srdcia svojich starých rodičov, aby sa im symbolicky  odvďačili za náklonnosť a lásku. V predstihu na hodinách výtvarnej výchovy a v rámci krúžkovej činnosti vlastnoručne vyrobili pomyselnú „čižmičku“, doplnili ju úprimnými prianiami a sladkým prekvapením. Ak však nemohli obdarovať svojich príbuzných, sladkú maličkosť venovali osamelému seniorovi v obci. Najcennejšou pridanou hodnotou pre starkých je iste kúsok obyčajného ľudského tepla, pekné slovo, prejav pozornosti a úsmev spojený s objatím.

        • Ako sa starať o svoje zdravie
          • Ako sa starať o svoje zdravie

          • V piatok 1. decembra 2023 prijala detská zdravotná sestra Iveta Sjanská, ktorú pozná takmer každý žiak našej školy, pozvanie tretiakov a ich triednej učiteľky PaedDr. Slávky Kerekaničovej na besedu o zdraví.   Zaujímavo žiakom porozprávala o význame správnej životosprávy, hygieny a o zodpovednom správaní sa v boji proti rôznym chorobám. Nám ostáva dúfať, že žiaci pozorne počúvali a od dnešného dňa ubudne pacientov v čakárni u lekára. 

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Tretí novembrový týždeň sa každoročne nesie v duchu boja proti drogám. Hlavným zámerom je zdôrazňovanie prevencie v drogovej problematike, zvyšovanie povedomia a informovanosti o legálnych a nelegálnych drogách. Mgr. Marián Hudák preto v tomto týždni zorganizoval rôzne športové podujatia. V prehadzovanej sa najviac darilo žiakom siedmeho ročníka, vo florbale boli najlepší ôsmaci a deviataci.

          • Na potulkách s angličtinou

          • Dňa 28. 11. 2023 sa v Centre voľného času v Snine konal ďalší ročník súťaže v prednese poézie a prózy Na potulkách s angličtinou. Na súťaži sa zúčastnili aj dve žiačky našej školy: Karin Leličová (7. ročník) a Eva Lukáčová (8. ročník). Obidve dievčatá súťažili v prednese  svojej  vlastnej tvorby a vo svojich kategóriách získali prvé miesta. Do súťaže ich pripravila Mgr. Lenka Lukáčová. Blahoželáme!