• Poznávacia exkurzia Holokaust - nezabudneme

          • Téma vyhladzovania civilného obyvateľstva počas 2. svetovej vojny v koncentračných táboroch je súčasťou učebných osnov predmetu dejepis, preto sme sa rozhodli zaradiť do plánu exkurzií návštevu Osvienčimu. Ôsmi žiaci deviateho ročníka ju podnikli spolu so žiakmi ZŠ P. O. Hviezdoslava Snina pod taktovkou pána učiteľa Mgr. Mareka Minčiča a pedagogického dozoru PhDr. Ľubice Verbickej v dňoch 22.06. až 24.06.2023. Trojdňový výlet zahŕňal zaujímavosťami a zážitkami nabitý program. Úvodnou zastávkou bolo poľské mesto Zator známe obrovským zábavným parkom Energylandia s množstvom bláznivých kolotočov a adrenalínových atrakcií. Ďalší deň bol v pláne Krakow, po Varšave druhé najväčšie poľské mesto. Jeho históriu a impozantnú architektúru žiakom priblížila slovensky hovoriaca sprievodkyňa. Obrovským zážitkom bola prehliadka najstaršej soľnej bane Wieliczka  nachádzajúcej sa neďaleko rovnomenného mestečka. Obdivovali sme expozície so sochami, galérie a kaplnku, ktorú vysekali samotní baníci. Cieľovým miestom bolo najpochmúrnejšie „múzeum“ Auschwitz v Osvienčime a Birkenau v Brzezinke. Ide o najväčší nemecký vyhladzovací tábor v dobe nacizmu, symbol holokaustu. Pravdivé až mrazivé historické fakty, smutné fotografie a nahromadené osobné predmety boli nezvratným dôkazom tragických udalostí, ktoré konečným a fatálnym spôsobom riešili židovskú otázku. Posolstvo Osvienčimu bolo po autentickej prehliadke nesmierne silné a je jasné, že ústredná myšlienka exkurzie s názvom Holokaust – nezabudneme sa podarila. Najväčšia vďaka za sprostredkovanie silných dojmov a neopakovateľných zážitkov patrí Mgr. M. Minčičovi.

          • Školský výlet v Starom Smokovci

          • Objavovať krásy Tatier sa v utorok 20. júna 2023 vybralo dvadsaťdva žiakov šiesteho ročníka. Dobrodružná cesta vlakom ich priviedla do najstaršej tatranskej osady v srdci našich veľhôr – do Starého Smokovca. Ich prvé kroky smerovali do Tricklandie, galérie optických ilúzií. 15 trick-artových obrazov, rozšírená realita, antigravitačné miestnosti a najkrajšie zrkadlové bludisko v strednej Európe, ktoré mimochodom nesie názov NP Poloniny, fascinovali snáď každého. Po potulkách v magickej Tricklandii sa po turistickom chodníku vydali na Hrebienok. Nenáročná trasa ponúkla našim výletníkom krásne panoramatické výhľady, stretli sa s mnohými turistami a rozšírili si svoje geografické znalosti. Naplnení zážitkami sa unavení, ale s dobrou náladou  vrátili v neskorých večerných hodinách domov.

        • Maksík
          • Maksík

          • Skončil sa ďalší ročník matematickej korešpondenčnej súťaže pre bystré hlavy Maksík. Logické myslenie a vzťah k matematike si počas celého školského roka rozvíjalo rekordných 13 894 slovenských detí. Maksík sa teší veľkej obľube aj medzi žiakmi našej školy. Za svoju celoročnú snahu a skvelý výkon ako odmenu získali diplom a ceruzku. Riešitelia, ktorí v Maksíkovom hodnotení získali aspoň 8 smajlíkov, sa hrdia titulom Najmúdrejší Maksáčik a okrem ceruzky dostali aj peknú cenu. Všetci ostatní majú diplom s titulom Múdry Maksáčik.

             

            Titul Najmúdrejší Maksáčik získali:

            Alica Štofirová               (4. ročník)

            Sofia Čokinová              (4. ročník)

            Kristián Holenda           (4. ročník)

            Bianka Varchoľaková    (4. ročník)

            Tatiana Süčová              (2. ročník)

             

          • Školský výlet

          • Agromix Sedliská, náš dlhoročný dodávateľ ovocia a zeleniny v rámci  programu Školské ovocie, pozval našich žiakov na návštevu. Zabezpečil nám dopravu, sprievodcov, a tak sme sa tam vybrali. V stredu 21. júna 2023 navštívili žiaci 7. a 8. ročníka s dvoma vyučujúcimi výrobno-obchodnú spoločnosť Agromix, s. r. o., Sedliská, ktorá sa orientuje na pestovanie drobného ovocia (jahôd, malín a ríbezlí), veľkého ovocia (jabĺk, broskýň a sliviek), ale aj na klasickú výrobu – olejniny, obilniny. Po prehliadke farmy spojenej s výkladom hlavného agronóma si všetci (žiaci aj učiteľky) pochutnali na jahodách, ktoré si sami nazbierali. Okrem toho pri odchode každý žiak dostal ako darček  téglik plný  jahôd a ovocný džús. V druhej časti výletu sa žiaci presunuli k hradu Čičva, kde na nich čakal pracovník občianskeho združenia Pro futuro hradu Čičva, ktoré je členom záujmového združenia Zachráňme hrady. Oboznámil ich s históriou hradu a ukázal im zaujímavé miesta v jeho okolí. Krásny výlet, za ktorý spoločnosti Agromix Sedliská srdečne ďakujeme.

        • Detské dopravné ihrisko Onder Sobrance
          • Detské dopravné ihrisko Onder Sobrance

          • Blíži sa koniec školského roka a s výletmi akoby sa roztrhlo vrece. V piatok 15. júna 2023 prvostupniari navštívili Detské dopravné ihrisko Onder v Sobranciach. Počasie napriek oblakom vydržalo a deti si užili zábavnú jazdu na dvoj-, troj- a štvorkolesových vozidlách či prípojných vozíkoch. DDI ponúka praktický výcvik predmetu dopravná výchova pre 1.-4. ročník. Nájdete tam križovatku so svetelnou signalizáciou, kruhový objazd, parkovisko, terénnu časť, vodnú prekážku. Odvážlivci si skúsili aj skutočnú autonehodu na simulátore – pretočenie vozidla na streche. Unavení, ale plní zážitkov sa vrátili späť do školy, kde ich už čakal chutný obed.

          • V zdravom tele zdravý duch

          • Májové slnko opäť vytiahlo našich družinárov na školské ihrisko. Pani vychovávateľky im pripravili zábavno-športové popoludnie s názvom V zdravom tele zdravý duch. Pri behu s rôznymi obmenami a prekážkami deti ukázali, koľko energie sa v nich skrýva. Benefitom bol vitamín D v podobe slnečných lúčov a endorfín šťastia z pohybu. Nechýbala ani sladká odmena.

        • Duchnovičov Prešov 2023 – celoslovenská súťaž
          • Duchnovičov Prešov 2023 – celoslovenská súťaž

          • 12. júna 2023 sa v Prešove uskutočnil 22. ročník celoslovenskej súťaže v prednese rusínskej poézie, prózy, vlastnej tvorby a malých javiskových foriem „Duchnovičov Prešov 2023“. Podujatie sa začalo panychídou za Alexandra Duchnoviča v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa. Samotná súťaž sa konala tradične na doskách Veľkej scény Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove. Želiezka v ohni sme mali aj my a darilo sa im výborne. V 1. kategórii v prednese poézie Jakub Koribanič (2. ročník) získal 2. miesto. Paula Rosičová (5. ročník) sa v 2. kategórii v prednese poézie umiestnila takisto na 2. mieste. Srdečne gratulujeme.

             

          • Beh za zdravím

          • „V zdravom tele zdravý duch!“ povedali si naši družinári a vybehli von za zdravím. Pri príležitosti Svetového dňa atletiky (15. máj) im vychovávateľky v ŠKD pripravili športové podujatie Beh za zdravím. Deň atletiky vznikol pod záštitou Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a oslavuje sa od roku 1996. Jeho cieľom je podpora zdravia, aktívneho života a atletiky na celom svete. V príjemnom prostredí obecného parku malí bežci odbehli stanovenú trasu. Vyzbrojení športovým nadšením a plní elánu dobehli všetci do cieľa, kde ich neminula sladká odmena v podobe osviežujúcej zmrzliny.

          • Medzinárodný deň detí

          • 1. jún je sviatkom všetkých detí. V našej škole sme ho oslávili návštevou filmového predstavenia v Snine. Všetky ročníky si pozreli animovaný film nakrútený podľa úspešnej knihy T. Pratchetta. Prefíkaný kocúr Mauric sa dá dokopy s partičkou inteligentných potkanov, s jedným nie veľmi bystrým chlapcom a spolu vymyslia plán, ako ošklbať obyvateľov malého mesta. V jeho podzemí sa však ukrýva tajomstvo a Mauricov dokonalý podvod sa zmení na nečakané dobrodružstvo. Naše dobrodružstvo pokračovalo návštevou cukrárne a pre tých menších bola zážitkom aj cesta vlakom. Ďakujeme pánovi starostovi a poslancom obecného zastupiteľstva, ktorí deťom zakúpili lístky na filmové predstavenie.

          • Láska kvitne v každom veku

          • Mesiac máj patrí láske a s ním výzva Láska kvitne v každom veku. Naši žiaci opäť dostali možnosť potešiť srdcia seniorov. V období od 1. mája do 31. mája 2023 vyrábali pohľadnice s motívom kvetov a vpisovali do nich milé slová. Tie potešili starkých v Domove v Poloninách v Novej Sedlici, v zariadení pre seniorov Provital v Stakčínskej Roztoke a nezabudli sme ani na klientov denného stacionára v Stakčíne. Súčasťou darčeka boli aj živé kvety, ktoré rozžiarili nielen ich izby, ale i dušu.

          • Sociálna poisťovňa Humenné

          • Sociálne poistenie, nemocenské dávky, ošetrovné, dávky v nezamestnanosti, starobný dôchodok. To sú témy, ktoré sú súčasťou nášho každodenného života. Dokážu im však porozumieť aj 15–roční tínedžeri? Konkrétne tí naši dňa 30. mája 2023 hľadali odpovede na otázky, ako funguje sociálne poistenie a dôchodkový systém na Slovensku. V sprievode pani učiteľky Mgr. Zuzany Ruščanskej navštívili Sociálnu poisťovňu v Humennom. Jej riaditeľ Mgr. Peter Zubaľ oboznámil deviatakov so sociálnou politikou, právami a povinnosťami v oblasti sociálneho zabezpečenia. Exkurzia bola zrealizovaná v rámci predmetu Občianska náuka.

          • Zálužská paleta 2023

          • Zálužská paleta je súťaž výtvarnej tvorivosti, ktorú už 11 rokov organizuje Centrum voľného času Slniečko vo Veľkom Záluží (okres Nitra) v spolupráci s M´Art Print Gallery. Jej cieľom je podporovať tvorbu mladých autorov vo všetkých výtvarných žánroch. Súťažilo sa v štyroch vekových kategóriách. Odbornú porotu zaujala práca nášho prváka Borisa Buraľa. V kategórii B (deti 6 – 10 rokov), voľná téma získal 2. miesto. Srdečne gratulujeme. Žiak pracoval pod vedením Mgr. Andrey Mandzákovej.

          • Súťaž Družstiev prvej pomoci

          • Dňa 26. mája 2023 sme sa zúčastnili územnej súťaže Družstiev prvej pomoci mladých, ktorú organizuje Územný spolok SČK v Snine. Našu školu reprezentovalo päť žiačok 7. ročníka – Eva Lukáčová, Alexandra Demjanová, Laura Zubaľová, Timea Telváková a Nella Lešková. Súťažiaci si pri modelových situáciách overili získané zručnosti z poskytovania prvej pomoci. Naše dievčatá sa umiestnili na 5. mieste.

             

        • Duchnovičov Prešov 2023
          • Duchnovičov Prešov 2023

          • 30. mája 2023 sa uskutočnil už 22. ročník okresnej súťaže v prednese poézie, prózy, vlastnej tvorby, malých scénických foriem, duchovného prednesu a ľudového rozprávania v rusínskom jazyku „DUCHNOVIČOV PREŠOV 2023“. Pod organizáciu tohto podujatia sa opäť podpísala Rusínska obroda na Slovensku, CVČ v Snine a Združenie vysídlencov vodárenskej nádrže Starina. V priestoroch Klubu kultúry Starina sa predstavilo 33 súťažiacich zo siedmich škôl sninského okresu. V silnej konkurencii recitátorov úspešne obstáli naši žiaci, ktorí pracovali pod vedením Mgr. Andrey Mandzákovej.

            0. kategória:    Lenka Lukáčová (1.A)             - 2. miesto

                                    Gréta Chalčáková (1.A)          - 3. miesto

            1. kategória:    Jakub Koribanič (2. ročník)     - 1. miesto

                                    Tatiana Süčová (2. ročník)       - 3. miesto  

                                    Marek Bľanda (2. ročník)        - 3. miesto

            2. kategória:    Paula Rosičová (5. ročník)       - 1. miesto

                                    Sára Kerekaničová (5. ročník) - 3. miesto

                                    Kristián Rudy (5. ročník)         - 3. miesto

            Jakub Koribanič a Paula Rosičová postúpili do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční 12. júna 2023 v Prešove.

          • Škola v prírode 2023

          • V dňoch od 22. mája do 26. mája 2023 si od školských povinností na chvíľu oddýchli 18 žiaci z druhého, tretieho a štvrtého ročníka. Tradičné školské lavice vymenili za školu v prírode. V sprievode Mgr. Jany Morongovej, Mgr. Viktórie Cúrovej a Mgr. Adriany Kapraľovej prežili 5 dní plných zaujímavých aktivít a zážitkov v Horskom rekreačnom stredisku Drienica – Lysá. Ubytovaní boli v hoteli Javorná. Nádherná príroda pod úpätím pohoria Čergov ponúkla deťom množstvo alternatív pre poučné a zábavné chvíle. Postarali sa o ne aj animátori z cestovej kancelárie Bombovo. V rámci ich animačného programu si deti užili bohatú paletu hier, zábavy a športu. Navštívili Solivar v Prešove. Nechýbala ani jazda na koni, opekačka, diskotéka, plaváreň. Pobyt v škole v prírode splnil svoj účel. Okrem pekných zážitkov posilnil medziľudské vzťahy a deti získali nové cenné životné skúsenosti.