• Hviezdoslavov Kubín – školské kolo
          • Hviezdoslavov Kubín – školské kolo

          • Dňa 26. januára 2023 v našej škole zaznelo umelecké slovo prostredníctvom žiakov, ktorí sa zapojili do školského kola súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. 16 recitátorov z 1. - 4. ročníka je dôkazom toho, že naši žiaci ľúbia slovenskú reč. 1. kategória tejto súťaže je primárne určená pre žiakov 2. - 4. ročníka. Možnosť ukázať svoje nadanie dostali však aj naši prváci, ktorí sa svojej úlohy zhostili výborne. Zvučné hlásky recitátorov, výber textov, umelecké podanie či práca s publikom príjemne prekvapili. Rozhodovanie o postupujúcich bolo pre porotu v zložení Mgr. Anna Piteľová, Mgr. Tatiana Sochaničová, PaedDr. Slávka Kerekaničová naozaj náročné. Do okresného kola postúpili Miroslava SIVULKOVÁ (2.  ročník) – poézia a      Alica ŠTOFIROVÁ (4. ročník) – próza.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za pekný umelecký zážitok, víťazom blahoželáme a držíme prsty v okresnom kole. Výsledková listina tu.


          • Tradičné remeslá nevymreli

          • Ručne vyhotovený korbáčik je vychýrený klenot Zázrivej. Vyrába sa parením vykysnutého syra z kravského mlieka. Vyťahuje sa ručne do tvaru nití a následne sa spletie do tvaru korbáča. Za všetkým týmto stojí zaujímavý príbeh dvoch ľudí, ktorí si zachovali úctu k tradičnému  remeslu a prišli sa podeliť o svoje skúsenosti k nám do školy. Výrobe ručne ťahaných nití, oštiepkov, pareníc či uzlíkov sa manželia Piteľovci venujú už 18 rokov. Žiaci s nadšením počúvali celý postup výroby od rozvarenia syra cez ťahanie nitiek až po samotné pletenie. Toto stretnutie bolo o to zaujímavejšie, že si všetci žiaci mohli nielen vyskúšať, ako sa pletú korbáčiky, ale svoj upletený korbáčik aj zjesť. A ochutnali aj iné syrové dobroty. A nám nezostáva iné, iba s obdivom uznať šikovnosť a zručnosť  našich hostí a popriať im, aby ju s láskou využívali aj po ďalšie generácie. Sme vďační, že remeselníci na Slovensku ani v moderných časoch rozhodne nevymreli.

          • Vianoce v škole

          • Deň pred zimnými prázdninami nás v škole opäť navštívil Mikuláš so svojou družinou, aby v tento predvianočný čas obdaroval všetky dobré deti sladkými darčekmi. Tým najmilším darčekom však boli spoločné chvíle, ktoré sme zažili pri vianočných stromčekoch oblečených do farebných svetielok. Mikulášovi pomocníci pre nás prichystali voňavý punč a spoločne sme si zaspievali koledy. Čarovnú vianočnú atmosféru umocnila návšteva gréckokatolíckeho chrámu. Pod taktovkou Mgr. Petra Demjanoviča nám jeho zverenci zahrali  divadelnú hru plnú duchovných i svetských kolied s postavami anjelov, pastierov a kráľa nesúcu sa v duchu narodenia Božieho dieťaťa.