• Botanikiáda 2022

          •  

            25. mája 2022 sa v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach uskutočnilo regionálne kolo projektu BOTANIKIÁDA. Je určený žiakom 5. ročníka ZŠ a ich pedagógom. Našu školu reprezentovali dve žiačky pani učiteľky RNDr. Martiny Štofirovej – Emma Michalčinová a Liliana Kičová. Dievčatá si  účasť v Košiciach zabezpečili na základe výsledkov školského kola, ktoré malo formu on-line testu. Botanická záhrada opäť usporiadala príťažlivé podujatie s cieľom motivovať deti k štúdiu problematiky prírodných vied. Prístupnou formou informovala o význame rastlín, environmentálnych dopadoch na ochranu a tvorbu životného prostredia.

          • DUCHNOVIČOV PREŠOV – okresné kolo

          • Dňa 25. mája 2022 sa štyria žiaci našej školy – Paula Rosičová, Sára Kerekaničová, Adam Tkačuk a Kristián Rudy zúčastnili súťaže v umeleckom prednese v rusínskom jazyku DUCHNOVIČOV PREŠOV. Vyhlasovateľom súťaže je Rusínska obroda na Slovensku. Jej okresné kolo sa konalo v Klube kultúry Starina v Snine. V silnej konkurencii recitátorov získali v 2. kategórii:

            Paula ROSIČOVÁ – 1. miesto (próza)

            Kristián RUDY – 3. miesto (poézia)

            Paula Rosičová postupuje do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční v júni v Prešove. Srdečne gratulujeme. Žiakov pripravovala pani učiteľka Mgr. Andrea Mandzáková

          • Poznávame našu obec

          • 20. mája žiaci 6. ročníka navštívili Obecný úrad v Stakčíne, kde ich vrelo privítal starosta obce Miroslav Bober. Šiestaci v sprievode učiteľa Mgr. Mariána Hudáka boli oboznámení s obecnou samosprávou, kultúrnym, spoločenským a verejným životom v obci. Pán starosta im predstavil realizované aj perspektívne pripravované projekty. 19. a 23. mája žiaci 5., 7. a 8. ročníka uskutočnili prehliadku Múzea v Stakčíne. Kultúrna referentka Mariana Grodzová im priblížila život predkov v našom regióne. Žiaci mali možnosť vidieť množstvo artefaktov, ktoré v minulosti používali ľudia v domácnostiach, na poli i v záhrade. Súčasťou múzea je aj vojenská sekcia s dobovou výzbrojou a výstrojom. Ďakujeme zástupcom samosprávy obce za zaujímavé informácie a príjemné stretnutia

        • Spievaj 2
          • Spievaj 2

          • V piatok 20. mája 2022 sa žiaci 1.- 4. ročníka v rámci krúžku vybrali na výlet do Sniny. Dôvodom bola návšteva kina, kde si pozreli rozprávku Spievaj 2. Tento počítačovo animovaný hudobný komediálny film ponúkol 110 minút zábavy, napätia a dobrodružstva. Okrem toho mal bohatý repertoár piesní (43 kúskov) v podaní Taylor Swift, Eltona Johna, Beyonce, Billie Eilish, Bona a U2. To všetko zafungovalo a roztancovalo naše deti. Cestou domov stihli ešte minúť peniaze v cukrárni. Zážitkom bola určite aj jazda vlakom. Už teraz sa tešia, kam ich pani učiteľky pozvú najbližšie.

        • Školské kolo v umeleckom prednese poézie a prózy
          • Školské kolo v umeleckom prednese poézie a prózy

          • 17. mája 2022 sa uskutočnilo školské kolo v umeleckom prednese poézie a prózy v slovenskom a rusínskom jazyku. Porota, ktorú tvorili učiteľky slovenského jazyka a literatúry, si vypočula prednesy 14 účastníkov z II. stupňa. Svoju generálku mali aj 4 recitátori v rusínskom jazyku. Tých tento týždeň čaká okresné kolo súťaže, kde budú reprezentovať našu školu.

             

            VÝSLEDKY V SLOVENSKOM JAZYKU:

            I. kategória (5. - 6. ročník)

            POÉZIA                                            PRÓZA

            1. Rastislav OLÁH                            1. Emma MICHALČINOVÁ

            2.  Lea KOFIROVÁ                            2. Jakub ŠPITALIK

            3. Liliana KIČOVÁ

             

            II. kategória (7. - 8. ročník)

            POÉZIA                                           PRÓZA

            1. Nella KOFIROVÁ                        1. Laura DERENINOVÁ

            2. Vanesa OLÁHOVÁ                     2. Sofia Zara BARANÍKOVÁ

            2. Nina KĽAGOVÁ                          2. Daniel VERBICKÝ

            3. Richard ŠOTH                            3. Tamara SOCHANIČOVÁ

                                                                     3. Marek TELVÁK

             

            RUSÍNSKY JAZYK

            POÉZIA                                           PRÓZA

            1. Adam TKAČUK                           1. Paula ROSIČOVÁ

            2. Kristián RUDY

            3. Sára KEREKANIČOVÁ

          • Plavecký výcvik

          • V termíne od 26. 4. do 6. 5. 2022 sa v priestoroch Mestskej plavárne v Snine uskutočnil základný plavecký výcvik. Absolvovalo ho 30 žiakov siedmeho a ôsmeho ročníka pod dozorom Mgr. M. Hudáka, RNDr. M. Štofirovej, Mgr. V. Cúrovej, Mgr. Z. Ruščanskej. Cieľom výcviku bolo eliminovať strach z vody, naučiť plávať všetkých zúčastnených, prípadne zdokonaliť už čiastočné plavecké schopnosti. Žiaci boli rozdelení do troch družstiev podľa zdatnosti. Výcvik prebiehal v malom a veľkom bazéne, kde sa účastníci kurzu zdokonaľovali v plaveckých spôsoboch – prsia, kraul, znak. Tie mali možnosť preukázať v záverečných pretekoch. Najlepší plavci boli odmenení medailou a diplomom.

            Kategória dievčat:

            25 metrov voľný spôsob

            1. Božhena Drahaltchuk
            2. Klaudia Mitrová
            3. Tamara Sochaničová

            Kategória chlapcov:

            25 metrov voľný spôsob

            1. Tobias Varchoľak
            2. Marek Telvák
            3. Daniel Verbický

            Kategória neplavci:

            12 metrov voľný spôsob

            1. Tamara Glogovská
            2. Marko Hromada
        • Čo vieš o hviezdach - krajské kolo
          • Čo vieš o hviezdach - krajské kolo

          • 27. apríla 2022 sa v Prešove uskutočnilo krajské kolo vedomostnej súťaže „Čo vieš o hviezdach?“. Svoje zastúpenie tu mala aj naša škola. Zverenci pána učiteľa Ing. Jána Sochaniča do tohto kola postúpili na základe výborného umiestnenia v regionálnom kole. Jarmila Pacolová, Imrich Kľaga a Alex Nicholas Šrenk si v priestoroch Hvezdárne a planetária v Prešove zmerali svoje sily v oblasti astronómie. Súťaž pozostávala z 3 nezávislých častí:

            1. Riešenie písomných úloh a príkladov v počte 5 – 10 častí.

            2. Riešenie „slepej“ hviezdnej mapy.

            3. Ústne kolo.

            Obsahovú náplň tvorili otázky z okruhov: všeobecná astronómia, astrofyzika, história astronómie, slnečná sústava, astronomické prístroje, využitie kozmonautických prostriedkov v astronómii. Bodový systém hodnotenia odpovedí prisúdil našim hvezdárom:

            6. miesto: Jarmila Pacolová

            8. miesto: Imrich Kľaga

            9. miesto: Alex Nicholas Šrenk