• DC Liga Superzvierat

          • Skvelý filmový zážitok v podobe 3D počítačovo animovaného superhrdinského filmu si v piatok 25. novembra 2022 užili naši prvostupniari. V rámci krúžku si v Kine Centrum Snina pozreli rozprávku DC LIGA SUPERZVIERAT. Akčný animovaný film opisuje príbeh Supermana z pozície jeho psa Krypta, ktorý má rovnaké superschopnosti ako jeho pán. Ale rovnako si vyžaduje aj jeho pozornosť. Myslí si, že sú nerozlučná dvojica a žiadna pozemská žena sa im nemá čo starať do života. Majú zachraňovať Zem, porážať zloduchov. Je to zároveň príbeh o domácich miláčikoch a ich strastiplnej ceste za domovom. Téma domácich zvierat a superhrdinov v spojení s kvalitnou hudbou naše deti zaujala, rozosmiala, roztancovala. Zážitkom pre mnohých bola aj cesta vlakom do Sniny a späť.

          • DAD Prešov opäť v Stakčíne

          • Po necelých dvoch týždňoch navštívili našu obec opäť členovia Divadla Alexandra Duchnoviča z Prešova, tentoraz na pozvanie Obecného úradu v Stakčíne. V piatok 25. novembra 2022 o 18.00 hod. vystúpili v kultúrnom dome s divadelným predstavením s názvom Ostali hlupákmi. Veselohra o tom, že dcéry si pri výbere manžela poradia aj samy a pomoc otcov vôbec nepotrebujú, spríjemnila piatkový večer všetkým divákom. Medzi početným dospelým publikom nechýbali ani naši žiaci a vyučujúce 2. stupňa.

          • Plavecký výcvik

          • 29 žiakov tretieho, štvrtého a piateho ročníka v dňoch od 8. novembra do 18. novembra 2022 absolvovalo základný plavecký výcvik. Pod vedením Mgr. M. Hudáka, Mgr. Z. Ruščanskej a Mgr. A. Kapraľovej v priestoroch Mestskej plavárne v Snine sa oboznamovali so základnými plaveckými  spôsobmi. Pomocou rôznych hier a cvičení sa naučili bezpečne sa pohybovať vo vode a na základnej úrovni zvládli špeciálne pohybové zručnosti a schopnosti. V posledný deň kurzu sa konali preteky v plávaní voľným štýlom v dĺžke 12,5 m a 25 m. Najlepší žiaci boli odmenení medailou a diplomom.

             

             

             

             

          • Steel park vedy

          • Steel park vedy v Košiciach je parkom vedy a zábavy. Malým i veľkým prináša zážitok zo spoznávania technických a prírodných zákonitostí. Presvedčili sa o tom žiaci 8.B triedy a 9. ročníka. Spolu s vyučujúcimi Mgr. Lenkou Holotovou a Mgr. Lenkou Lukáčovou 12. novembra 2022 absolvovali  workshop venovaný „Tajomstvám vody“. Dozvedeli sa veľa nových zaujímavých informácií o vode, jej využití, znečistení i ochrane. Pútavá prezentácia, možnosť vyrobiť si vlastnú čističku vody, overiť si jej fyzikálne vlastnosti súvisiace so zmenou skupenstva ukázali, že veda nemusí byť vôbec nudná. Veríme, že žiaci budú mať príležitosť sa do Steel parku opätovne vrátiť  a pokračovať v objavovaní tajov prírody.

             

          • Návšteva divadelného predstavenia

          • Bolo u nás krásnym každoročným zvykom navštíviť so žiakmi našej školy  v jesennom období divadelné predstavenie v Štátnom divadle v Košiciach  alebo v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Po vynútenej dvojročnej „koronovej“  prestávke sme sa rozhodli v tejto tradícii pokračovať, avšak vekovo primerané predstavenie pre žiakov 2. stupňa nemalo vo svojom repertoári ani jedno z týchto divadiel. Rozhodli sme sa preto osloviť prvýkrát manažment Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove aj napriek obavám, či všetci žiaci porozumejú divadelnému predstaveniu v rusínskom jazyku.

            V utorok 15. novembra 2022 zavítali do nášho kultúrneho domu členovia Divadla Alexandra Duchnoviča z Prešova s rozprávkou Zlatý kľúčik. Takmer sto žiakov 4. až 9. ročníka počas hodinového predstavenia sledovalo dobrodružstvá „dreveného“ Buratina, ktorému sa z každého nebezpečenstva podarilo vyjsť so zdravou kožou a nakoniec nájsť zlatý kľúčik, ktorým sa dajú otvoriť dvere k šťastnému životu...

            Naše obavy boli zbytočné – žiakom sa predstavenie páčilo, hlavne sympatický prirodzený herecký prejav hlavnej postavy a vtipné dialógy. Ďakujeme hercom DAD Prešov za pekný umelecký zážitok a symbolické vstupné, Obecnému úradu v Stakčíne za bezplatné poskytnutie priestoru kultúrneho domu a pani učiteľke Ľ. Verbickej za to, že pre hercov a technický personál prešovského divadla pripravila ako prejav našej vďaky nečakané občerstvenie.

        • Svetový deň behu
          • Svetový deň behu

          • Svetový deň behu

            S cieľom podporiť boj proti chudobe založil v roku 1999 americký bežec Bill McDermott Svetový deň behu. Oficiálnym dátumom je 5. november. My sme si ho s menším oneskorením pripomenuli 15. novembra 2022. Žiaci prvého stupňa sa v popoludňajších hodinách zhromaždili v miestnom parku. Pani učiteľka Mgr. Jana Morongová im najprv porozprávala o dôležitosti tejto akcie, ale aj o výhodách behu. Rozdali sa štartové čísla a žiaci sa vydali na trať. Behalo sa okolo parku, kto koľko vládal. V cieli na každého bežca čakala sladká odmena. Myšlienka tejto aktivity deti nadchla. Navyše beh v spojení s krásnym jesenným počasím je ideálnou voľbou aktívne stráveného času.

          • Putovná výstava ilustrácií Andersenových rozprávok

          • 10. novembra 2022 sa v Múzeru rusínskej kultúry v Prešove konala vernisáž a krst knihy Hansa Christiana Andersena Rozprávky – po rusínsky.  Medzi takmer stovkou pozvaných hostí boli i naši žiaci z krúžku Rusínsky jazyk. Čarovné ilustrácie, ktoré oživujú príbehy z pera tohto dánskeho spisovateľa, zaujali malých aj veľkých. Do jednej z jeho rozprávok sa návštevníci výstavy preniesli aj vďaka šikovným hercom z Divadla Alexandra Duchnoviča.

          • Exkurzia v Astronomickom observatóriu

          • 8. novembra 2022 žiaci 4. ročníka nahliadli do sveta astronómie. V sprievode triednej učiteľky Mgr. Jany Morongovej navštívili Astronomické observatórium na Kolonickom sedle, ktoré je vysunutým pracoviskom Vihorlatskej hvezdárne v Humennom. Cieľom exkurzie bolo upevniť si vedomosti o vesmíre získané na hodinách prírodovedy a naučiť sa niečo nové. Žiarivá obloha plná hviezd, ich zoskupenie do súhvezdí, znamenia zverokruhu, postavenie planét v spojení s odborným výkladom budú ešte dlho doznievať v spomienkach detí. Súčasťou návštevy bola aj prehliadka celého areálu observatória, kde videli prístroje a zariadenia na pozorovanie.

          • Stretnutie ježibáb

          • Pavúky, myši, strašidlá, lietajúce metly – to všetko striehlo popoludní 27. októbra na prvostupniarov. V tento deň si rande v škole dali ježibabky a ježidedovia. V nádherných kostýmoch sa stretli v spoločenskej miestnosti, kde si zmerali sily v strigônskych súťažiach. Na ich priebeh dohliadala hlavná ježibaba so svojím lexikónom kúziel. Rozprávkový svet má čarovnú moc a dobro v ňom víťazí nad zlom. Ani v našich zápoleniach nebolo porazených. Všetci súťažiaci boli odmenení.

          • Október – mesiac úcty k starším

          • „Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku, podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý.“ Do rozhovoru s deťmi sa 26. októbra pohrúžili klienti stakčínskeho Denného stacionára. Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším ich svojím kultúrnym vystúpením pozdravili a potešili naši druháci. Stretnutie dvoch generácií bolo milým zážitkom pre obidve strany. Tá staršia ukázala, že životného elánu má stále dostatok. Pán Ondrej Varga, bývalý učiteľ našej školy, svojou hrou na gitare rozospieval všetkých. S pocitom príjemne stráveného času sa školáci rozlúčili s prísľubom, že sa opäť niekedy stretnú.

            Druhou aktivitou v rámci Výchovy k manželstvu a rodičovstvu bol Zber dobrých skutkov – „Moje ruky pre druhých“. Žiaci z 1. stupňa počas októbra pomáhali svojim starým rodičom, ktorí tieto dobré činy zaznamenávali do denníkov.

        • Šikana a kyberšikana – beseda
          • Šikana a kyberšikana – beseda

          • Problematika šikanovania a kyberšikanovania je veľmi citlivou témou v školskom prostredí. O prevencii, ale i o trestnej zodpovednosti za tieto sociálno-patologické javy 25. októbra prišla žiakom 7. a 8. ročníka porozprávať pani Mgr. Marcela Bľandová Hulajová z Okresnej prokuratúry Humenné. Boli im ozrejmené hlavné znaky, ako reagovať, keď sa stanú terčom šikany či kyberšikany. Žiaci sa dozvedeli množstvo informácií o tom, ako správne ochraňovať svoje osobné údaje a ako byť obozretní v prezentovaní informácií na sociálnych sieťach, pretože tie sa dajú zneužiť. Pani prokutárorka upozornila aj na tzv. „falošné priateľstvá“ na sociálnych sieťach. Vážnosť témy umocnila reálnymi prípadmi zo svojej praxe. Zaujímavá a podnetná beseda bola zrealizovaná v rámci aktivít Školského podporného tímu.

          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • 18. ročník celoslovenského projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice k Medzinárodnému dňu školských knižníc sa niesol v znamení témy „Ako máme radi našu školskú knižnicu?“. Aj tohto roku sme zareagovali na výzvu Slovenskej pedagogickej knižnice v Bratislave a v posledný októbrový pondelok sme klasické vyučovanie nahradili pestrými hravými aktivitami, ktorých cieľom bolo podporiť žiakov v čítaní.

            Žiaci II. stupňa boli rozdelení podľa ročníkov do jednotlivých tímov. Úvodná burza kníh odštartovala ich hravé nadšenie, ktoré sa naplno prejavilo v piatich nasledujúcich súťažných disciplínach. Body získavali za správne skompletizovanie rozhádzaných prísloví či poskladanie pomiešaných slov do zmysluplného výroku V. Huga. Svoje vedomosti si žiaci zmerali v hádaní krstného mena slovenských spisovateľov  a postreh zase overili v hľadaní strateného detailu z ilustrácií v knihe. O najúspešnejšom tíme napokon rozhodla dĺžka farebnej reťaze, ktorú žiaci súbežne vyrábali celé dopoludnie z papiera. Cenu víťaza tak získali po napínavom odmeraní reťaze najšikovnejší deviataci. Na záver výtvarne nadaní žiaci ilustrovali obálku na rozprávkovú knihu Ako išlo vajce na vandrovku. Učiteľky slovenského jazyka a literatúry PhDr. Ľ. Verbická a N. Šothová ako organizátorky celodenných aktivít odmenili sladkosťami a vecnými cenami všetkých žiakov, pretože svojou tvorivosťou, neuveriteľným entuziazmom a dobrou náladou sa podieľali na vydarenom dni plnom zážitkov.

            Keďže žiaci I. stupňa v daný deň boli na divadelnom predstavení v Prešove, Deň školských knižníc slávili v utorok 25. októbra. Oslava v réžii pani učiteľky Mgr. Jany Morongovej sa niesla v znamení rozprávky Medovníkový domček. Vstupenkou do  čarovného domčeka bol vlastnoručne zdobený perník a ozajstná medovníková chalúpka. Cestou hustým lesom deti zdolávali množstvo prekážok. Na jej konci ich čakali milé ježibabky. Spolu s nimi si zasúťažili, zvolili Miss Marienku, Janíčka, najježibabu a získali množstvo sladkostí. Rozžiarené oči a úsmev na tvárach detí svedčili o tom, že sa im rozprávkové podujatie veľmi páčilo.

            Za perníkové darčeky ďakujeme pani J. Špitalikovej, I. Roškovej a R. Demeterovej.

        • Medovníkový domček
          • Medovníkový domček

          • „Uprostred noci, uprostred lesa bosorka zlostne iskričky kresá. Lampášik dvom deťom skúpo bliká na cestu k domčeku z medovníka.“ Na cestu za umením sa v pondelok 24. októbra 2022 vydali žiaci z 1. stupňa našej školy. V Divadle Jonáša Záborského v Prešove si pozreli rozprávku Medovníkový domček. Príbeh o tom, ako žiak Florián poplietol známu rozprávku bratov Grimmovcov – od hereckého obsadenia, cez piesne bol pre deti skutočným umeleckým zážitkom. Veríme, že nie posledným. Radi si návštevu divadla zopakujeme.

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

          • Obľúbenou jesennou aktivitou našej školy je Šarkaniáda. Žiaci z 1. stupňa sa jej dočkali v piatok 21. októbra 2022. Vonku fúkal ten správny vietor a na školskom dvore vystúpili do výšin pestrofarebné šarkany. Po roku leňošenia bolo ťažké určiť najletca, pretože deti svojich drakov poriadne popreháňali. Viac v galérii.

          • Farebný týždeň zdravia

          • Týždeň od 17. októbra do 21. októbra 2022 bol na 1. stupni našej školy venovaný zdravému životnému štýlu. V rámci projektu Zdravá škola boli pre žiakov pripravené rôzne aktivity. Rozprávali sme sa o význame zdravého stravovania a nosili sme si do školy chutné desiate. Skúsili sme vymeniť sladké vody za obyčajnú vodu, sladkosti za jabĺčko, banány, hrušku, mrkvu... Ovocie a zelenina sú zdravé, plné vitamínov, šťavnaté, chutné, farebné. A taký bol aj náš týždeň. Žiaci sa farebne zladili s konkrétnym dňom.

            Pondelok: Červený deň – deň ovocia a zeleniny

            Utorok:      Biely deň – deň mlieka a mliečnych výrobkov

            Streda:       Zelený deň – deň chleba, pečiva

            Štvrtok:     Žltý deň – deň mäsa, rýb, vajec a strukovín

            Piatok:       Vyhodnotenie

          • Súťaž o najkrajšiu a najväčšiu dyňu

          • Druhý októbrový týždeň patril dyniam: malým, veľkým, zubatým, strapatým, vyrezávaným, maľovaným. Pod šikovnými rukami prvostupniarov a ich rodičov sa krivoľaké tekvice premenili na rozprávkové bytosti, zvieratá či svetielkujúcich krásavcov. Výstavka týchto výtvorov nám v škole navodila príjemnú jesennú atmosféru. Práce všetkých kreatívcov boli odmenené vecnými cenami.

          • Do školy na bicykli

          • V termíne od 26. septembra do 7. októbra 2022 prebehla celoškolská súťaž Do školy na bicykli. Podporili sme zdravé, zábavné a ekologické dochádzanie do školy. Žiaci necestovali autom či autobusom. Vymenili ich za bicykle a kolobežky. Pán učiteľ Mgr. Marián Hudák každý deň spočítaval tieto dopravné prostriedky za jednotlivé ročníky. Najlepšími cyklistami počas celej 2-týždňovej etapy boli:

            4. ročník – 1. miesto

            7. ročník – 2. miesto

            5. ročník – 3. miesto

          • Pop art ako inšpirácia v tvorivej dielni

          • Keď sa povie tvorivá dielňa, predstavíme si priestor plný fantázie, zážitkov, radosti a jedinečných umeleckých diel. Aj naše dievčatá sa v utorok 11. októbra zúčastnili tvorivých dielní priamo v  ateliéri Múzea Andyho Varhola v Medzilaborciach. V priestoroch múzea nás privítala lektorka a edukologička, ktorá dievčatám priblížila život a dielo maliara, grafika a predstaviteľa moderného hnutia pop artu, Andyho Varhola.  Campbellova polievka a maľby pre Coca-Colu odštartovali jeho kariéru. A nielen to. Veď kto by nepoznal jeho nezabudnuteľné obrazy idolov popkultúry ako Elizabeth Taylor, Marylin Monroe, Elvisa Presleyho či Jima Morrisona.  

            Po lektorskom výklade nasledovali tvorivé dielne. Bola to jedinečná príležitosť na získanie nových poznatkov o netradičnej výtvarnej technike Blotted line, ktorú dievčatá nepoznali. Stačili iba jednoduché pomôcky  - akvarelový papier, priesvitný pauzovací papier, tuš, anilínové farby a chuť tvoriť. Tušom obkreslené línie odtláčali dievčatá na akvarelový papier, ktorý potom dotvárali anilínovými farbami. Výsledkom boli  nádherné obrázky. Veď posúďte sami.

          • Čisté Slovensko

          • Farebné Poloniny a rieku Ublianku, ktorá je súčasťou územia európskeho významu (ÚEV Ublianka), ľudia časom premenili na veľké smetisko. Presvedčilo sa o tom 85 dobrovoľníkov, ktorí v nedeľu 9. októbra 2022 v rámci akcie Čisté Slovensko vyzbierali 250 vriec odpadu. Premiéru medzi dobrovoľníkmi mali aj učiteľky Mgr. Adriána Kapraľová a Mgr. Zuzana Ruščanská spolu so svojimi zverencami – žiakmi našej školy. Podujatie organizovala Správa NP Poloniny so sídlom v Stakčíne.

        • Počúvaj ma! alebo Ako nestratiť hlavu v mobile
          • Počúvaj ma! alebo Ako nestratiť hlavu v mobile

          • Vystavenie detí násiliu v akejkoľvek forme je neakceptovateľné. Deti však mnohokrát o šikanovaní nepovedia: žijú svoje vlastné životy, ktoré si chcú riadiť po svojom. Herci z bábkového divadla BABADLO ponúkli našim žiakom z 5.-9. ročníkov reálny obraz tohto sveta. 5. októbra 2022 im v Dome kultúry v Snine ukázali, ako reagovať na šikanovanie a ako ho riešiť. Ústrednou témou bol príbeh o dvoch mladých ľuďoch a o tom, ako kyberšikana ovplyvnila ich osud. Predstavenie venované násiliu nenechalo nikoho chladným. Či už sa niekto smial, alebo sa pre seba a nad sebou zamyslel.