• Európsky deň jazykov

          • 26. september – Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít. Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.

            Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov 2023, ktoré má tento rok motto „Povedzte ÁNO jazykom!“, sa aj naši druháci v dňoch 26. 9. a 27. 9.  pod vedením Mgr. Tatiany Sochaničovej dozvedeli o tomto významnom dni niečo viac. Rozprávali sa po rusínsky, anglicky, pochválili sa českými a ruskými slovami, ktoré poznajú hlavne z rozprávok a od starších príbuzných, zahrali si interaktívne hry a na záver sa zvládli naučiť  aj novú anglickú pieseň o pozdravoch. Veríme, že si naši malí polygloti touto peknou akciou rozšírili svoju slovnú zásobu  o veľa nových cudzích slov.

             

          • Biela pastelka

          • Zavrite oči a predstavte si kvety, dúhu, vtáky. Aké to asi je veci nevidieť, iba predstaviť si.

            Občianske združenie Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska aj tento rok organizovala celonárodnú verejnú zbierku na pomoc nevidiacim a slabozrakým občanom pod názvom Biela pastelka.

            Biela pastelka zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Výnos zbierky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života – napríklad  kurzy chôdze s bielou palicou, kurzy čítania a písania Braillovým písmom, kurzy práce s výpočtovou technikou a iných špeciálnych zručností. Do realizácie verejnej zbierky dňa 22. septembra  sa zapojila aj naša škola. Ďakujeme PaedDr. Slávke Kerekaničovej a našim dobrovoľníčkam Eme Michalčinovej a Liliane Kičovej, ktoré uskutočnili zbierku v priestoroch našej školy a za dobrovoľný príspevok ponúkali darcom bielu pastelku. Veľká vďaka však patrí hlavne tým, ktorí prispeli. Aj malý príspevok svedčí o veľkom srdiečku.