• Botanikiáda 2022

          •  

            25. mája 2022 sa v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach uskutočnilo regionálne kolo projektu BOTANIKIÁDA. Je určený žiakom 5. ročníka ZŠ a ich pedagógom. Našu školu reprezentovali dve žiačky pani učiteľky RNDr. Martiny Štofirovej – Emma Michalčinová a Liliana Kičová. Dievčatá si  účasť v Košiciach zabezpečili na základe výsledkov školského kola, ktoré malo formu on-line testu. Botanická záhrada opäť usporiadala príťažlivé podujatie s cieľom motivovať deti k štúdiu problematiky prírodných vied. Prístupnou formou informovala o význame rastlín, environmentálnych dopadoch na ochranu a tvorbu životného prostredia.

          • DUCHNOVIČOV PREŠOV – okresné kolo

          • Dňa 25. mája 2022 sa štyria žiaci našej školy – Paula Rosičová, Sára Kerekaničová, Adam Tkačuk a Kristián Rudy zúčastnili súťaže v umeleckom prednese v rusínskom jazyku DUCHNOVIČOV PREŠOV. Vyhlasovateľom súťaže je Rusínska obroda na Slovensku. Jej okresné kolo sa konalo v Klube kultúry Starina v Snine. V silnej konkurencii recitátorov získali v 2. kategórii:

            Paula ROSIČOVÁ – 1. miesto (próza)

            Kristián RUDY – 3. miesto (poézia)

            Paula Rosičová postupuje do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční v júni v Prešove. Srdečne gratulujeme. Žiakov pripravovala pani učiteľka Mgr. Andrea Mandzáková

          • Poznávame našu obec

          • 20. mája žiaci 6. ročníka navštívili Obecný úrad v Stakčíne, kde ich vrelo privítal starosta obce Miroslav Bober. Šiestaci v sprievode učiteľa Mgr. Mariána Hudáka boli oboznámení s obecnou samosprávou, kultúrnym, spoločenským a verejným životom v obci. Pán starosta im predstavil realizované aj perspektívne pripravované projekty. 19. a 23. mája žiaci 5., 7. a 8. ročníka uskutočnili prehliadku Múzea v Stakčíne. Kultúrna referentka Mariana Grodzová im priblížila život predkov v našom regióne. Žiaci mali možnosť vidieť množstvo artefaktov, ktoré v minulosti používali ľudia v domácnostiach, na poli i v záhrade. Súčasťou múzea je aj vojenská sekcia s dobovou výzbrojou a výstrojom. Ďakujeme zástupcom samosprávy obce za zaujímavé informácie a príjemné stretnutia

        • Spievaj 2
          • Spievaj 2

          • V piatok 20. mája 2022 sa žiaci 1.- 4. ročníka v rámci krúžku vybrali na výlet do Sniny. Dôvodom bola návšteva kina, kde si pozreli rozprávku Spievaj 2. Tento počítačovo animovaný hudobný komediálny film ponúkol 110 minút zábavy, napätia a dobrodružstva. Okrem toho mal bohatý repertoár piesní (43 kúskov) v podaní Taylor Swift, Eltona Johna, Beyonce, Billie Eilish, Bona a U2. To všetko zafungovalo a roztancovalo naše deti. Cestou domov stihli ešte minúť peniaze v cukrárni. Zážitkom bola určite aj jazda vlakom. Už teraz sa tešia, kam ich pani učiteľky pozvú najbližšie.

        • Školské kolo v umeleckom prednese poézie a prózy
          • Školské kolo v umeleckom prednese poézie a prózy

          • 17. mája 2022 sa uskutočnilo školské kolo v umeleckom prednese poézie a prózy v slovenskom a rusínskom jazyku. Porota, ktorú tvorili učiteľky slovenského jazyka a literatúry, si vypočula prednesy 14 účastníkov z II. stupňa. Svoju generálku mali aj 4 recitátori v rusínskom jazyku. Tých tento týždeň čaká okresné kolo súťaže, kde budú reprezentovať našu školu.

             

            VÝSLEDKY V SLOVENSKOM JAZYKU:

            I. kategória (5. - 6. ročník)

            POÉZIA                                            PRÓZA

            1. Rastislav OLÁH                            1. Emma MICHALČINOVÁ

            2.  Lea KOFIROVÁ                            2. Jakub ŠPITALIK

            3. Liliana KIČOVÁ

             

            II. kategória (7. - 8. ročník)

            POÉZIA                                           PRÓZA

            1. Nella KOFIROVÁ                        1. Laura DERENINOVÁ

            2. Vanesa OLÁHOVÁ                     2. Sofia Zara BARANÍKOVÁ

            2. Nina KĽAGOVÁ                          2. Daniel VERBICKÝ

            3. Richard ŠOTH                            3. Tamara SOCHANIČOVÁ

                                                                     3. Marek TELVÁK

             

            RUSÍNSKY JAZYK

            POÉZIA                                           PRÓZA

            1. Adam TKAČUK                           1. Paula ROSIČOVÁ

            2. Kristián RUDY

            3. Sára KEREKANIČOVÁ

          • Plavecký výcvik

          • V termíne od 26. 4. do 6. 5. 2022 sa v priestoroch Mestskej plavárne v Snine uskutočnil základný plavecký výcvik. Absolvovalo ho 30 žiakov siedmeho a ôsmeho ročníka pod dozorom Mgr. M. Hudáka, RNDr. M. Štofirovej, Mgr. V. Cúrovej, Mgr. Z. Ruščanskej. Cieľom výcviku bolo eliminovať strach z vody, naučiť plávať všetkých zúčastnených, prípadne zdokonaliť už čiastočné plavecké schopnosti. Žiaci boli rozdelení do troch družstiev podľa zdatnosti. Výcvik prebiehal v malom a veľkom bazéne, kde sa účastníci kurzu zdokonaľovali v plaveckých spôsoboch – prsia, kraul, znak. Tie mali možnosť preukázať v záverečných pretekoch. Najlepší plavci boli odmenení medailou a diplomom.

            Kategória dievčat:

            25 metrov voľný spôsob

            1. Božhena Drahaltchuk
            2. Klaudia Mitrová
            3. Tamara Sochaničová

            Kategória chlapcov:

            25 metrov voľný spôsob

            1. Tobias Varchoľak
            2. Marek Telvák
            3. Daniel Verbický

            Kategória neplavci:

            12 metrov voľný spôsob

            1. Tamara Glogovská
            2. Marko Hromada
        • Čo vieš o hviezdach - krajské kolo
          • Čo vieš o hviezdach - krajské kolo

          • 27. apríla 2022 sa v Prešove uskutočnilo krajské kolo vedomostnej súťaže „Čo vieš o hviezdach?“. Svoje zastúpenie tu mala aj naša škola. Zverenci pána učiteľa Ing. Jána Sochaniča do tohto kola postúpili na základe výborného umiestnenia v regionálnom kole. Jarmila Pacolová, Imrich Kľaga a Alex Nicholas Šrenk si v priestoroch Hvezdárne a planetária v Prešove zmerali svoje sily v oblasti astronómie. Súťaž pozostávala z 3 nezávislých častí:

            1. Riešenie písomných úloh a príkladov v počte 5 – 10 častí.

            2. Riešenie „slepej“ hviezdnej mapy.

            3. Ústne kolo.

            Obsahovú náplň tvorili otázky z okruhov: všeobecná astronómia, astrofyzika, história astronómie, slnečná sústava, astronomické prístroje, využitie kozmonautických prostriedkov v astronómii. Bodový systém hodnotenia odpovedí prisúdil našim hvezdárom:

            6. miesto: Jarmila Pacolová

            8. miesto: Imrich Kľaga

            9. miesto: Alex Nicholas Šrenk

          • EKOPOSTER - ZELENÝ SVET

          • Na známosť sa dáva, že naši piataci vyhrali 1. miesto v kolektívnej súťaži pre základné školy – EKOPOSTER ZELENÝ SVET. Organizátorom súťaže bola Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s., Košice. Deti výtvarnými prácami vyjadrovali svoj vzťah k prírode a k ochrane vodných zdrojov. Hodnotiacim kritériom bola myšlienka, výtvarné prevedenie, kreativita, originalita a zosúladenie prác celého kolektívu do jedného celku. Piataci pod vedením pani zástupkyne Mgr. Ivety Piteľovej pretavili svoje nápady do krásnych umeleckých diel. Okrem úspechu za 1. miesto získali naši umelci zaujímavé vecné ceny, ktoré im osobne odovzdali Ing. Dávid Lojan a Ing. Vladimír Babik – zástupcovia VVS. Srdečne gratulujeme!

            Ďalšie práce si môžete pozrieť tu.

          • Kraslice

          • Veľkonočné sviatky si bez kraslíc snáď ani nevieme predstaviť. Ich zdobenie je veselou aktivitou pre každého z nás. Žiaci 1. - 4. ročníka počas celého týždňa v rámci aktivít Výchovy k manželstvu a rodičovstvu maľovali, kreslili, strihali a lepili krásne veľkonočné vajíčka. Veľká noc je obdobie spoluprežívania sviatku v rodine a ako rodina sa na výzdobe podieľala celá trieda. Žiaci museli aktívne spolupracovať, dohodnúť sa, vzájomne sa rešpektovať, čo nebolo vždy jednoduché. Nájsť rovnováhu medzi kooperáciou a individuálnou činnosťou detí sa úspešne podarilo a výsledkom sú originálne megakraslice, ktoré sú plné farieb, svetla, tepla a radosti. Viac vo fotogalérii.

          • Deň Zeme

          • 22. apríl patrí Dňu Zeme. Naša planéta je naším domovom, o ktorý by sme sa mali s láskou starať. Nielen v tento deň, ale počas celého roka. Svoj vzťah k Zemi sme v piatok vyjadrili dobrými skutkami. Vzali sme vrecia, rukavice a vyšli do prírody zbierať, čo do nej nepatrí. Mladší žiaci zbierali odpadky v okolí školy a parku. Starší žiaci si vybrali lokalitu najväčšej úpravne vody na Slovensku, ktorá leží v katastri obce Stakčín a zásobuje pitnou vodou veľkú časť východného Slovenska. Sumár tejto akcie sú vrecia plné odpadu. Aj keď si naša planéta na krátky čas oddýchla od smetí, jedným dňom sa však nič nekončí. Na prírode nám záleží a veríme, že jej čistenie a zveľaďovanie sa stane trvalým zvykom. Viac fotiek z tejto akcie si môžete pozrieť tu.

        • Oznam
          • Oznam

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ, SNP 412, Stakčín v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov oznamuje, že dňa 25. apríla 2022  poskytne voľno žiakom základnej školy zorganizačných dôvodov.

             

          • Na návšteve v obecnej knižnici

          • Existuje veľa ciest, ako obohatiť detský svet. Láska ku knihám je tou najlepšou zo všetkých. Cestu ku knihám si v piatok 8. apríla našli naši prváci. Ich kroky smerovali do Obecnej knižnice. Mnohí z nich ju v tento deň v rámci krúžku navštívili prvýkrát. Police plné zaujímavých kníh, možnosť čítať a listovať si v nich, objavovať zákutia knižnice – to všetko malo magickú moc a deti sa tu cítili ako doma. Pani knihovníčka Jarmila Timková im porozprávala o pravidlách správania sa v knižnici a malým čitateľom pripravila čitateľské preukazy. Domov odchádzali s prvou vypožičanou knihou a s prísľubom, že do knižnice sa budú pravidelne vracať. Tak teda, DOČÍTANIA, milí prváci.

        • PYTAGORIÁDA - okresné kolo
          • PYTAGORIÁDA - okresné kolo

          • V dňoch 29. a 30. marca 2022 sa uskutočnilo okresné kolo matematickej súťaže Pytagoriáda. Jej 43. ročník prebehol v online priestore. Zúčastnili sa jej aj naši žiaci, ktorí boli úspešní v školskom kole. V kategóriách P3 a P4 nás reprezentovali žiaci 3. a 4. ročníka.

            V kategórii P3 boli úspešnými riešiteľmi okresného kola Lukáš Kapraľ a Alica Štofirová. Žiakov pripravovala pani učiteľka Mgr. Jana Morongová. V kategórii P4 boli úspešnými riešiteľmi okresného kola Adam Tkačuk a Soňa Boberová. Žiakov pripravovala pani učiteľka Mgr. Tatiana Sochaničová.

            Druhý stupeň bol zastúpený žiakmi 6. ročníka. Mimoriadny úspech v kategórii P6 dosiahla Aniuta Mashkarynets, ktorá postúpila do celoštátneho kola tejto súťaže. Srdečne gratulujeme. Za týmto úspechom stojí príprava pani učiteľky Mgr. Lenky Holotovej. Naše poďakovanie patrí všetkým žiakom, ktorí sa do súťaže zapojili.

        • 1. apríl
          • 1. apríl

          • 1. aprílu jednoznačne patrí prívlastok – najzábavnejší deň v roku. Prvoaprílové žartíky obľubujú najmä žiaci, ktorí si v tento deň radi „vystrelia“ zo svojich učiteľov. Žiacka vynachádzavosť a prázdne triedy nechýbali ani tento rok. Veselo prežili 1. apríl žiaci z 1. - 4. ročníka, ktorí sa naň patrične pripravili. Vonku lialo ako z krhly, ale deti sa učili v slnečných okuliaroch. Tí odvážnejší prišli do školy v pyžamách, parochniach či iných módnych doplnkoch. Ukázali, že im nechýba humor a odvaha. Dobre sme sa pri tom zabavili. A o tom predsa tento deň je. 

            Fotografie si môžete pozrieť tu.

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • Marec sa oddávna spája v povedomí ľudí s knihami. Knihy sú totiž nástrojom zázračným. Jednak robia ľudí múdrejšími, ale tiež nám umožnia prežiť okrem svojho života aj mnoho cudzích osudov. Iniciatívu a zámer zdôrazňovať trvalý záujem o  čítanie kníh u žiakov sme podporili návštevou obecnej knižnice. Minulý týždeň v dvoch fázach sa vyučujúce slovenského jazyka a literatúry vybrali so žiakmi 5., 6. a 7. ročníka do stakčínskej knižnice. Je potešujúce, že mnohých žiakov nebolo potrebné zoznamovať s procesom fungovania knižnice, pretože sú jej dlhoročnými aktívnymi členmi. Možnosť prezrieť si ponúkané knižné tituly, získať čitateľský preukaz, prečítať si úryvky zaujímavých kníh bola doplnená výkladom vyučujúcich. Žiaci tak spoznali príbeh Mateja Hrebendu, ktorý sa narodil a zomrel v marci a na jeho počesť sa marec stal mesiacom knihy. Ani slepota mu nezabránila venovať sa zbieraniu kníh a šíreniu knižnej kultúry medzi chudobnými ľuďmi. Len pevne dúfame, že táto akcia žiakov motivovala a nebola pre mnohých jedinou návštevou knižnice.

        • Všetkovedko
          • Všetkovedko

          • Do vedomostnej súťaže „Všetkovedko“ sa prihlásilo 20 048 detí z celého Slovenska. Veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími sa v tieto dni dostal do finále. O titul Všetkovedko zabojovali aj žiaci našej školy. Opäť sa súťažilo v troch kategóriách: VŠETKOVEDKO 2 – žiaci 2. ročníka, VŠETKOVEDKO 3 – žiaci 3. ročníka, VŠETKOVEDKO 4 – žiaci 4. ročníka.

            Otázky boli z rôznych oblastí – prvouka, prírodoveda, matematika, slovenský jazyk, anglický jazyk, hudobná výchova, výtvarná výchova, informatická výchova, dopravná výchova. Každý súťažiaci bez ohľadu na umiestnenie získal darček a diplom. Tí, čo sa zaradili medzi 30 % najúspešnejších, získali diplom s titulom VŠETKOVEDKO, ostatní diplom s titulom VŠETKOVEDKOV UČEŇ.

            Najviac sa darilo týmto žiakom:

            2. ročník: 1. miesto - Bodorová, Petrík, Keleš, Badida, Malejová, Havettová, 

            3. miesto  - Denalucová

            3. ročník: 1. miesto - Štofirová, 6. miesto - Čokinová, Lelič

            4. ročník: 6. miesto - Boberová

          • Zápis do 1. ročníka na školský rok 2022/2023

          •  

             

            Riaditeľka ZŠ s MŠ, SNP 412, Stakčín oznamuje rodičom, že

            ZÁPIS  DETÍ  DO  1. ROČNÍKA 

            na školský rok 2022/2023 bude prebiehať od 1.4.2022 do 30.4.2022.

            Prezenčný zápis sa uskutoční v dňoch 12. a 13. apríla 2022 v priestoroch základnej školy v čase od 13,00 hod. do 15,30 hod.

            Na zápis je potrebné priniesť kópiu rodného listu dieťaťa a občianske preukazy oboch zákonných zástupcov.

            Aktuálne informácie k zápisu do 1. ročníka na školský rok 2022/2023 nájdete tu.

            Elektronická prihláška (Formulár prihlášky bude sprístupnený od 1. apríla 2022.)

            Ostatné tlačivá k zápisu do 1. ročníka na školský rok 2022/2023 nájdete v záložke Tlačivá.

        • Regionálne kolo vedomostnej súťaže „Čo vieš o hviezdach?“
          • Regionálne kolo vedomostnej súťaže „Čo vieš o hviezdach?“

          • Čo vieš o hviezdach? Imrich Kľaga, Jarmila Pacolová a Alex Nicholas Šrenk by o hviezdach určite dokázali rozprávať aj celé hodiny. Pod vedením pána učiteľa Ing. Jána Sochaniča sa 15. marca 2022 stali úspešnými riešiteľmi regionálneho kola vedomostnej súťaže „Čo vieš o hviezdach?“. Je určená pre žiakov základných a stredných škôl, ktorých zaujíma astronómia. Pre okresy Humenné, Snina a Medzilaborce regionálne kolo zastrešuje Vihorlatská hvezdáreň v Humennom. Náš hviezdny tím sa s úlohami popasoval na výbornú a v 2. kategórii (žiaci 7. - 9. ročníka) získali:

            1. miesto: Jarmila Pacolová

            2. miesto: Imrich Kľaga

            3. miesto: Alex Nicholas Šrenk

            Zabezpečili si tak postup na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 27. apríla 2022 v Prešove. Srdečne gratulujeme!

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Recitačná súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín má u nás dlhoročnú tradíciu. Školské kolo sa uskutočnilo dňa 8. marca 2022. V 1. kategórii súťažili žiaci z ročníkov 2. - 4. Všetci recitátori sa zodpovedne pripravili. Porota zostavená z radu našich pani učiteliek mala veru poriadne ťažkú úlohu. Musela vybrať tých najlepších a rozhodla nasledovne:

            1. kategória: POÉZIA

                           1. miesto:       Emma Denalucová    (2. ročník)

                                                   Sandra Bodorová      (2. ročník)

                           2. miesto:       Nella Guľaková          (2. ročník)

                           3. miesto:       Jakub Badida              (2. ročník)

                                                   Matúš Petrík               (2. ročník)

                                                   Viktória Svatošová     (4. ročník)

            1. kategória: PRÓZA

                           1. miesto:        Paula Rosičová        (4. ročník)

            Všetci zúčastnení boli odmenení vecnými cenami. Víťazi získali diplom. Tohtoročné školské kolo nemá postupujúcich do okresného kola. Dôvodom sú časové okolnosti – dištančné vzdelávanie a jarné prázdniny.

          • Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl

          • Oznam pre rodičov žiakov 9. ročníka

            Testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl sa uskutoční dňa 6. apríla 2022.

            Testovanie  je určené  všetkým  žiakom  9. ročníka základných škôl a 4. ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom v SR vrátane žiakov so špeciálnymi výchovnovzdelávacími potrebami (okrem žiakov s mentálnym postihnutím).

            Žiaci  budú testovaní z predmetov matematika a  slovenský jazyk a literatúra.

            Náhradný termín Testovania 9 - 2022 sa uskutoční 21. apríla 2022.

            Harmonogram Testovania - 9.png

            Bližšie informácie o Testovaní 9 sú zverejnené na stránke https://www.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9