• Umelecký prednes poézie a prózy

          • Učiteľky slovenského jazyka a literatúry každoročne usporadúvajú nepostupovú súťaž v interpretácii umeleckého textu, aby si žiaci vyskúšali vystupovať pred publikom a vedeli sa popasovať s prejavmi trémy či neistoty. Jej školské kolo sa uskutočnilo dňa 27. apríla 2023. Porota v zložení dvoch slovenčinárok a Mgr. A. Mandzákovej si vypočula prejavy 9 účastníkov z II. stupňa. Svoju generálku mali 9 recitátori v rusínskom jazyku. Tých čaká okresné kolo súťaže, kde budú reprezentovať našu školu. Prezentované rečové prejavy žiakov sme ocenili diplomami a vecnými cenami.

            VÝSLEDKY V SLOVENSKOM JAZYKU:

            I. kategória (5. − 6. ročník) POÉZIA:  1. miesto - Rastislav Oláh, 2. miesto – Soňa Boberová, 3. miesto – Liliana Kičová. PRÓZA: 1. miesto − Emma Michalčinová, 2. miesto – Paula Rosičová.

            II. kategória (7. − 8. ročník) PRÓZA: 1. miesto – Laura Dereninová, 2. miesto – Vanesa Oláhová, 3. miesto – Jakub Špitalik a Kristián Koribanič.

            UMIESTNENIA V RUSÍNSKOM JAZYKU:

            I.kategória (1. – 2. ročník)  POÉZIA: 1. miesto − Marek Bľanda a Jakub Koribanič, 2.   miesto – Tatiana Süčová, 3. miesto – Lenka Lukáčová a Gréta Chalčáková.

            II.kategória (5. ročník) POÉZIA: 1. miesto − Paula Rosičová, 2. miesto − Kristián Rudy a Adam Tkačuk, 3. miesto – Sára Kerekaničová.

          • Sedem divov Polonín

          • Poloniny sú krajom nádherne nepreniknuteľných lesov, pralesov, zurčiacich riav, veľkej starinskej vody a oblohy posiatej miliónmi blikajúcich svetielok. V tomto našom rozľahlom dedičstve praotcov sa nachádza veľa miest, zaujímavostí, kultúrnych i historických osobitostí, ktoré naši žiaci  zhmotnili v podobe literárnych a výtvarných diel a zaslali ich do súťaže Sedem divov Polonín vyhlásenej Správou Národného parku Poloniny so sídlom v Stakčíne. V rámci kultúrno-výchovného programu pri príležitosti Dňa Zeme v Dome kultúry v Snine boli vyhlásené výsledky súťaže. Zároveň Iveta Buraľová, ktorá režírovala a sprievodným slovom moderovala celý program, ocenila výhercov. Z 30 výherných prác si naši žiaci odniesli sedem (ako bolo sedem divov). A skutočne sme sa nestačili diviť a tešiť.

            V kategórii starších žiakov Richard Šoth získal 1. miesto v literárnej zložke za báseň Stužica a 1. miesto za výtvarné stvárnenie čemerice purpurovej. 

            Vo výtvarnej časti sme ďalej obsadili tieto miesta:

            1. miesto -  Tamara Sochaničová (Starinská živá voda)

            2. miesto - Aniuta Mashkarynets (Medová baba), Daniel Verbický (Divy Polonín)

            3. miesto - Terézia Goroľová (Drevené kostolíky)

            Výsledky literárnej súťaže v kategórii mladších žiakov:

            1. miesto - Miroslava Sivulková (Naše Poloniny)

            2. miesto - Tatiana Süčová (Poloniny)

            Žiaci pracovali pod vedením učiteliek PaedDr. S. Kerekaničovej, N. Šothovej a PhDr. Ľ. Verbickej.

        • Apríl – mesiac lesov
          • Apríl – mesiac lesov

          • „Všetky knihy zožltnú, ale kniha prírody má každý rok nové nádherné vydanie.“ (H. Ch. Andersen)

            Jednu z jej kapitol sme si 20. apríla 2023 prečítali spolu s odborníkmi, ktorí sa venujú lesníctvu, poľovníctvu a včelárstvu. Pozvanie pani učiteľky Mgr. Anny Piteľovej prijali páni Adrián Piteľ, Ing. Tomáš Komár, Vladimír Daniel a Ladislav Lenko. Žiakom z 1. stupňa priblížili svoje povolanie. Ponúkli im nielen veľa zaujímavých informácií, ale aj zážitkové činnosti, ktorými mohli deti les doslova ohmatať. Do školy priniesli veľké množstvo rôznych trofejí, preparáty zvierat, zvukové nahrávky, ukážky na poznávanie drevín, základnú výbavu pre poľovníka, úle. Nechýbala ani ochutnávka medu. Veľkú radosť deťom urobil štvornohý spoločník poľovníkov pes Sára.

            Táto nezvyčajná prechádzka po lese prinútila žiakov využiť všetky ich zmysly, dotknúť sa lesa, privoňať k nemu a načúvať mu. Ďakujeme.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • Pri príležitosti Dňa Zeme sa v Dome kultúry v Snine dňa 21. apríla 2023 konal kultúrno-výchovný program, ktorý pre žiakov základných škôl v okrese Snina pripravili žiaci ZUŠ Snina pod taktovkou Mgr. Ivety Buraľovej, pracovníčky Správy NP Poloniny. Pôsobivé predstavenie, ktoré nám všetkým nastavilo zrkadlo, ako sa správame k životnému prostrediu na našej planéte, si vychutnali aj naši žiaci 2. stupňa. Ďakujeme organizátorom podujatia, hlavne pani Ivete Buraľovej, za krásny umelecký zážitok.

          • Úspech v celoslovenskej literárnej súťaži

          • Pred Vianocami sme sa zapojili do 2. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže, ktorú vyhlasuje Občianske združenie Prekroč svoj tieň pod odbornou garanciou spisovateľa, jazykovedca a vysokoškolského pedagóga doc. PhDr. Petra Karpinského, PhD., ktorej témou bolo Čo je môj domov? Je nám veľkou cťou, že poviedka Daniela Verbického, žiaka 9. ročníka, pod názvom Slobodný domov sa dostala medzi 10 víťazných literárnych prác. Obstáli sme tak vo veľkej konkurencii 140 zaslaných súťažných príspevkov a odmenený text je publikovaný v časopise „s ob­­sahom, ktorý je natoľko kvalitný a má taký významný spoločenský prínos, že je zaradený do archívu elektronických publikácií v národnom projekte dlhodobej ochrany digitálneho kultúrneho dedičstva „Digitálne pramene – Webharvesting a archivácia e-born obsahu“. Srdečne blahoželáme.

          • Slávnostný zápis do 1. ročníka

          • 13. apríla sa v škole konal slávnostný zápis do 1. ročníka. Budúcich prváčikov spolu s ich rodičmi privítala pani riaditeľka RNDr. Martina Štofirová. Zápisom deti sprevádzal kráľ Abecedár, ktorý ich pozval do svojho kráľovstva. V Číselkove a Písmenkove preukázali svoje znalosti. Počítali, vyfarbovali, triedili geometrické tvary, písali a ukázali všetko, čo má budúci prvák vedieť. Za to ich kráľ Abecedár pasoval za členov našej školskej rodiny. Veríme, že sa im u nás páčilo a nedočkavo budú rátať dni, kedy sa im začne ozajstná škola. Tešíme sa na vás v septembri, milí prváci.

          • Lesná škôlka – zážitkové učenie

          • Naši žiaci si budujú vzťah k prírode aj vďaka aktivitám, ktoré sú spojené so zážitkovým učením. 12. apríla nás v škole navštívili SOKOLIARI MAJSTRA VAGANA zo Starej Ľubovne. Prišli spolu s lietajúcimi kamarátmi, ktorí sú hlavnými hrdinami projektu Lesná škôlka – zážitkové učenie. Ing. Hubert Pilát a Juraj Kumala zábavnou formou previedli deti životom lesa. Žiaci sa mohli dotknúť a porovnať kožušiny, parohy zvierat, kôru stromov. Oboznámili ich so sokoliarstvom a ukázali dravcov. Tí, ktorým nechýbala odvaha, okrídlencov aj pohladkali.

            Ďalšie foto nájdete tu.

          • Oznam

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ, SNP 412, Stakčín v súlade s § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov oznamuje, že dňa 17. apríla 2023  poskytne voľno žiakom základnej školy zorganizačných dôvodov.

          • Veľkonočné zvyky a tradície

          • Jarné obdobie bolo v minulosti bohaté na ľudové obyčaje. Stakčín nebol výnimkou. O jeho veľkonočných zvykoch a tradíciách 4. apríla porozprávali druhákom klienti stakčínskeho Denného stacionára. Veľkonočné sviatky sa kedysi spájali s prvou orbou, sejbou a vyháňaním dobytka na pašu. Na Kvetnú nedeľu sa svätili bahniatka, ktoré sa dávali do striech domov, dobytku do krmu a na Veľkú noc sa nimi ozdobovali hroby. Pri pečení pasky si musela gazdiná podskočiť, aby sa jej vydarila. Veľká paska z bielej múky mala približne 5 – 7 kg, z čiernej múky sa pripravovala malá paska, z ktorej sa dávalo i dobytku. Na posviacku pokrmov pri cerkvi ženy nosili potraviny (vajíčka, slaninu, chren, šunku, syrec, klobásu) v plachte – chlebovke. Po posviacke a skončení omše sa každý s pokrmom ponáhľal domov. Vravelo sa, že kto bude prvý, bude sa mu celý rok dobre dariť. Zaujímavosťou tohto sviatku boli dievčenské hry chorovody. Poobede chodili dievčatá po dedine a hrávali sa na Kačky, Na mosty, Na lisečky. Veľkonočný pondelok patril mládencom. Navštívili každý dom v dedine, kde mali dievku, oblievali ju vodou alebo kúpali v Ciroche. Dievka ich pohostila a obdarovala maľovanými vajíčkami (pisankami).

          • Kniha – najlepší kamarát

          • „Knihy sú ako dvere. Otvoríte ich a vstúpite do iného sveta.“ (J. Winterson)

            Pomyselné dvere do zázračného sveta kníh sa 31. marca otvorili pre žiakov 1. - 4. ročníka. V čase od 16:00 hod. do 19:00 hod. sa školská telocvičňa premenila na veľkú čitáreň. V rámci podujatia Kniha – najlepší kamarát sa v nej stretlo 32 detí, ktoré rady čítajú. Súťažilo sa v štyroch družstvách. Žiaci plnili rôzne zadania, ktoré súviseli s knihami. 12 aktivít (napr.: Dobre vedieť, Uhádni rozprávku, Rýmy, Poskladaj mená autorov, …) preverilo ich vedomosti, šikovnosť, športovú zdatnosť, ale aj schopnosť pracovať v skupinách. Okrem súťaženia sa dozvedeli veľa nových informácií o autoroch detskej literatúry, postavách literárnych diel, ale aj prečo sa mesiac marec nesie v znamení kníh. Za každú splnenú úlohu získali sladkosti. Odmenou pre malých čitateľov bola aj záverečná diskotéka. Akciu pripravila školská knihovníčka Mgr. Jana Morongová v spolupráci s učiteľkami prvého stupňa. Vďaka patrí aj vedeniu školy za pomoc pri organizácii a kuchárkam, ktoré žiakom pripravili chutné občerstvenie.

        • O troch prasiatkach
          • O troch prasiatkach

          • 31. marca medzi deti do materskej školy zavítalo bábkové divadielko z Prešova. Našim prvákom a škôlkarom zahrali známu rozprávku O troch prasiatkach, ktoré sa rozhodli, že si postavia vlastné domčeky. Divadelné predstavenie plné humoru, napätia a pekných pesničiek oslovilo malých divákov. Bábkohercov odmenili zaslúženým potleskom.

          • Pasovačka

          • Zápasnícky klub Slávia v spolupráci s CVČ Snina vyhlásil dlhodobú súťaž pre žiakov základných škôl – PASOVAČKA. Jej princíp je pomerne jednoduchý. Ide o to, aby ste svojho súpera podobnej hmotnosti trikrát vytlačili z kruhu von alebo ho zdvihli a udržali aspoň tri sekundy nad zemou. Prvé kolo Pasovačky sa uskutočnilo 29. marca v telocvični CVČ Snina. Zverenci pána učiteľa Mgr. Mariána Hudáka si počínali veľmi dobre. Ich silové snaženie im prinieslo dve víťazstvá a v tabuľke sa umiestnili na 3. mieste.

             

            Družstvo ZŠ s MŠ Stakčín

            Kapraľová Ella          

            Varchoľaková Bianka

            Kapraľ Adam

            Holenda Kristián

            Kožuškanič Lukáš

            Rudy Kristián

            Bodnár Erik

            Bodnár Mário

            Keleman Ján

            Pitlanič Tomáš

             

        •  Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo
          • Hviezdoslavov Kubín – okresné kolo

          • V renesančnom kaštieli v Humennom sa 29. marca uskutočnilo okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín. V prednese umeleckého slova súťažila viac ako stovka recitátorov z okresov Humenné, Snina a Medzilaborce. V 1. kategórii (2. - 4. ročník) našu školu reprezentovali Miroslava Sivulková (2. ročník) a Alica Štofirová (4. ročník).