• Účelové cvičenie a didaktické hry

          • Účelové cvičenia a didaktické hry sa pre všetkých žiakov našej školy konali v rovnakom termíne. 23. júna 2022 triedni učitelia so žiakmi zrealizovali v priestoroch školy teoretickú časť týchto cvičení. Obsahovú náplň tvorilo učivo z oblasti Ochrany života a zdravia. Konkrétne išlo o tematické celky: riešenie mimoriadnych situácii – civilná ochrana, zdravotná príprava, pohyb a pobyt v prírode. Získané vedomosti, zručnosti žiaci predviedli 24. júna 2022, kedy prebehla praktická časť účelových cvičení a didaktických hier. Miestom konania bola oddychová zóna obce a areál školského ihriska.

          • Prvá pomoc

          • V piatok 24. júna k nám do školy zavítala vzácna návšteva – členka Mládeže Slovenského Červeného kríža Lívia Pčolová zo Sniny. Prišla medzi žiakov 1.- 4. ročníka, aby im porozprávala o poskytovaní prvej pomoci a o práci dobrovoľného záchranára. Pod jej vedením si deti jednoduchou a zábavnou formou vyskúšali obväzovanie, resuscitáciu a rôzne metódy ošetrovania pri jednotlivých zraneniach. Táto aktivita zrealizovaná v rámci Výchovy k manželstvu a rodičovstvu priniesla žiakom nové skúsenosti, ktoré im v budúcnosti pomôžu zachrániť zdravie ľudí v ohrození života.

          • ZOO Košice

          • V pondelok 20. júna sa 45 mladších i starších žiakov vydalo na cestu za dobrodružstvom. To na nich čakalo v ZOO v Košiciach. V sprievode pani učiteliek Aničky, Jany, Tatiany a Slávky absolvovali všetky atrakcie, ktoré táto ZOO ponúka. Prvou zastávkou bola návšteva DinoParku. 3D Kino, tajomný svet druhohôr, modely dinosaurov zaujali malých aj veľkých. Košická ZOO je jediná na Slovensku, kde môžu návštevníci vidieť tulene obyčajné, tučniaky jednopáse, kondory veľké. Okrem toho tam žije vyše 280 ďalších druhov zvierat. Naši výletníci mali čo robiť, aby si obzreli aspoň časť z nich. Záverečnou bodkou výletu bola jazda na bobovej dráhe. Krajší koniec si snáď ani  nevedeli predstaviť. Domov sa vracali síce unavení, ale plní dojmov a skvelých zážitkov.

        • Maksík
          • Maksík

          • Celoslovenská matematická súťaž pre žiakov 2. - 4. ročníka základných škôl – MAKSÍK ukazuje deťom krásny svet matematiky. V tomto školskom roku MAKSÍK oslávil už svoje 13. narodeniny. Svojimi príbehmi a úlohami pritiahol k hravej matematike 5 žiakov z 2. ročníka, 8 žiakov z 3. ročníka a 1 žiaka zo štvrtého ročníka našej školy. Magická trinástka priniesla šťastie najúspešnejším z nich:

            3. ročník

            Bianka VARCHOĽAKOVÁ

            Kristián HOLENDA

            Peter LELIČ

            Sofia ČOKINOVÁ

            Adam KAPRAĽ

            Ella KAPRAĽOVÁ

            4. ročník

            Soňa BOBEROVÁ

          • DUCHNOVIČOV PREŠOV – celoslovenské kolo súťaže

          • Na celoslovenskom kole súťaže Duchnovičov Prešov, ktoré sa uskutočnilo 13. júna 2022 v Divadle Alexandra Duchnoviča v Prešove, nás úspešne reprezentovala žiačka 4. ročníka Paula Rosičová. Vo svojej kategórii v prednese prózy získala 2. miesto. Gratulujeme. Žiačku pripravovala pani učiteľka Mgr. Andrea Mandzáková.

          • Plavecký výcvik

          • Minulý týždeň sa skončil základný a zdokonaľovací plavecký výcvik, ktorý sa opäť konal v priestoroch Mestskej plavárne v Snine. V termíne od 24. mája do 3. júna 2022 ho absolvovalo 24 žiakov z 3.,4. ročníka a 25 žiakov zo 6., 9. ročníka. Vedúcim kurzu bol Mgr. M. Hudák. Asistovali mu Mgr. J. Morongová, Mgr. T. Sochaničová, PhDr. Ľ. Verbická, Mgr. V. Cúrová a Mgr. Z. Ruščanská. Žiaci boli rozdelení do dvoch družstiev podľa zdatnosti. Počas 2 týždňov v bazénoch trénovali plavecké spôsoby – prsia, kraul, znak. Získané plavecké schopnosti preukázali v záverečných pretekoch. Najlepší plavci získali medailu a diplom.

            Kategória dievčat:

            25 metrov voľný spôsob

            1. Eva LUKÁČOVÁ
            2. Soňa BOBEROVÁ
            3. Timea TELVÁKOVÁ

            12 metrov voľný spôsob

            1. Ella KAPRAĽOVÁ
            2. Bianka VARCHOĽAKOVÁ
            3. Alica ŠTOFIROVÁ

            Kategória chlapcov:

            25 metrov voľný spôsob

            1. Patrik CHALČÁK
            2. Roman DUCHENKO
            3. Damian KEREKANIČ

            12 metrov voľný spôsob

            1. Oliver MITRO
            2. Adam KAPRAĽ
            3. Peter LELIČ
          • Beh za zdravím

          • Hovorí sa, že naše telo je náš dom, ktorý nosíme všade so sebou a mali by sme sa oň patrične starať. 30. mája 2022 si naši družinári obuli tenisky a spravili niečo pre svoje zdravie. Vychovávateľky v ŠKD im pripravili športové podujatie BEH ZA ZDRAVÍM, ktoré sa organizuje pri príležitosti Svetového dňa atletiky (15. 5.). Hoci sme ho slávili s menším oneskorením, o to viac nadšenia a záujmu preukázali deti pri jednotlivých pohybových aktivitách. Zvládli beh okolo školského ihriska. Aj keď to možno bolo pre niektorých náročné, nevzdali to a pokračovali v súťažiach na multifunkčnom ihrisku. Za svoje športové výkony získali sladkú odmenu v podobe zmrzliny.

          • Medzinárodný deň detí

          • Prvý júnový deň je už od nepamäti venovaný deťom. Ten náš sa niesol v indiánskom duchu. Ena komu unko, máme radi slnko. Ena komu em, máme radi zem. - si spievali prváci a druháci, z ktorých sa stali indiáni. Vlastnoručne si vyrobili čelenky, namaľovali tvár, vymysleli indiánsky pozdrav a tanec. Obecný park sa zmenil na divokú prériu, kde malí apači lovili bizóny a plnili skúšku odvahy v podobe rôznych úloh. Deti mali možnosť zblízka si obzrieť lebku zubra, ktorú nám požičali z NP Poloniny. Prekvapením a odmenou bol indiánsky bufet, ktorý zabezpečila pani učiteľka Mgr. Anna Piteľová. Pozvala k nám pána Jozefa Roška aj s jeho zázračným strojom na výrobu cukrovej vaty. Pekný deň prežili aj starší žiaci. Tí sa so svojimi učiteľmi vybrali do oddychovej zóny Kút. V jej areáli sa rozpŕchli na stanovištia, kde si mohli otestovať svoje vedomosti, športové zručnosti. Nechýbala ani tradičná spoločná opekačka. Záverečnou bodkou bol darček od Obecného úradu Stakčín - chutný obed, ktorý pre nás všetkých prichystali naše tety kuchárky.

        • Matematický klokan
          • Matematický klokan

          • Dosúťažené. Poznáme výsledky najväčšej medzinárodnej matematickej súťaže MATEMATICKÝ KLOKAN. Klokankove úlohy sú už tradične obľúbené aj u žiakov našej školy, pretože sú zábavné, netradičné a hlavne SVETOVÉ. V tomto školskom roku sa do KLOKANA zapojilo 33 žiakov z 1.-8. ročníka. Každý súťažiaci dostal diplom a darček.

            Najúspešnejšími žiakmi boli:

            Jakub KORIBANIČ           1. ročník

            Tatiana SÜČOVÁ             1. ročník

            Nina HAVETTOVÁ            1. ročník

            Miroslava SIVULKOVÁ    1. ročník

            Marek BĽANDA                1. ročník

            Ema DENALUCOVÁ         2. ročník

            Ján KELEMAN                   5. ročník

            Ďakujeme všetkým odvážnym, ktorí sa prihlásili do súťaže a dúfame, že o rok si s KLOKANOM opäť „zaskáčeme“.

        • Mýty a legendy rodného kraja
          • Mýty a legendy rodného kraja

          • Opäť skvelá správa. Vo výtvarnej súťaži Mýty a legendy rodného kraja boli úspešní aj žiaci našej školy. Cieľom tohto projektu je motivovať talentované deti a mládež k tvorbe známych, ale aj nových vymyslených námetov a príbehov so zameraním na témy kultúry národnostných menšín. Obnoviť poznanie o dedinách, o ľudových piesňach, zvykoch, obyčajoch. Do V. ročníka výtvarnej súťaže sa zapojilo 322 detí zo škôl mesta Snina a okresu Snina. V piatok 27. mája 2022 si v Galérii Andreja Smoláka prevzali cenu z rúk riaditeľky súťaže Mgr. Alexandry Pohl Didičovej:

            Lucia PETIKOVÁ (7.B)                  - 1. miesto v kategórii II. stupeň

            Tamara SOCHANIČOVÁ (8. R.)    - Cena A. Smoláka

            Daniel VERBICKÝ (8. R.)              - Cena starostu obce M.Bobera

            Liliana KIČOVÁ (5. R.)                  - Čestné uznanie

            Terézia GOROĽOVÁ (5. R.)          - Čestné uznanie

            Sofia MITROVÁ(5. R)                    - Čestné uznanie

            Žiaci pracovali pod vedením pani učiteľky PhDr. Ľubice Verbickej. Výtvarné práce sú vystavené v Galérii A. Smoláka v Snine.