• Filmové predstavenie
          • Filmové predstavenie

          • V piatok 24. 11. 2023 žiaci prvého stupňa spolu s triednymi učiteľkami a vychovávateľkami ŠKD navštívili Mestské kultúrne stredisko v Snine, aby si pozreli nové dobrodružstvo slávnej neohrozenej bandy.  Záhadný superzloduch pokryl džungľu toxickou ružovou penou, ktorá pri kontakte s vodou vybuchuje. Na pomoc boli povolaní tí najlepší z najlepších –  Esá z pralesa! Do začiatku obdobia dažďov zostával menej ako mesiac. Naši hrdinovia, ku ktorým sa pridali noví spojenci, museli nájsť protilátku. Filmové predstavenie Esá z pralesa 2: Svetové dobrodružstvo držalo deti v napätí až do konca, ale, našťastie, sa všetko dobre skončilo.

          • Beseda o NP Poloniny

          • V piatok 24. 11. 2023 navštívil  našu školu Mgr. Miloslav Biľo, pracovník Správy  Národného parku Poloniny pre environmentálnu výchovu, aby  žiakom piateho a šiesteho ročníka  prostredníctvom rozprávania, videozáznamov, pozorovania prírodnín (lebka zo srnca, bocianie a drozdie vajce, koža z užovky stromovej) a rôznych aktivít priblížil pestrý svet Polonín. Besedu pri príležitosti osláv vyhlásenia  NP Poloniny, ktorú zorganizovala Mgr. Adriana Kapraľová,  spestril zaujímavými súťažami.

          • Spomíname, nezabúdame...

          • Dňa 24. novembra 1944 bola naša obec oslobodená Červenou armádou. V bojoch pri oslobodzovaní obce padlo 218 sovietskych vojakov a dôstojníkov. Tieto boje dnes pripomína pomník – tank T 34 s menami padlých obyvateľov obce Stakčín.

            V sobotu 25. novembra 2023 sa pri pamätníku konal pietny akt, na ktorom sa zúčastnili poslanci obecného zastupiteľstva na čele s pánom starostom Ing. Dušanom Kolcunom, členovia Klubu vojenskej histórie a streleckého klubu Hodošík, niektorí učitelia a žiaci našej základnej školy i niekoľko obyvateľov Stakčína. K dôstojnému priebehu spomienkového stretnutia prispeli aj naši žiaci. Šiestačka Paula Rosičová oslovila zúčastnených duchovným slovom a Pavol Kapraľ a Matej Sentivan, žiaci 2. B triedy, svojím emotívnym prednesom Rúfusových Modlitbičiek pohladili srdce i dušu všetkých prítomných.

          • Súťaž prvej pomoci

          • V utorok 14. novembra 2023 Stredná zdravotnícka škola v Humennom organizovala súťaž v poskytovaní prvej pomoci. Poskytnúť prvú pomoc v „terénnych“ podmienkach si vyskúšali aj tri naše žiačky deviateho ročníka (Tamara Glogovská, Nina Kľagová a Nela Roháčová) v sprievode pani učiteľky Mgr. Adriany Kapraľovej. Z celkového počtu jedenástich súťažiacich družstiev sa naše žiačky umiestnili na 6. mieste.

          • Návšteva divadelného predstavenia

          • Po takmer dvoch rokoch sa  do repertoáru Divadla Andreja Duchnoviča dostala nová rozprávka. Predstavenie vzniklo na motívy spracovania klasickej rozprávky Soľ nad zlato od Márie Rázusovej-Martákovej. Text, ktorý bol pôvodne vo veršoch, upravili do prozaickej podoby a poňali ho ako divadlo masiek. V utorok 14. novembra 2023 vystúpili prešovskí herci s týmto predstavením aj v Kultúrnom dome Stakčín pre 150 žiakov našej materskej a základnej školy, aby ich presvedčili, že soľ je naozaj nad zlato a že dobro by malo vždy zvíťaziť nad zlom. A nielen v rozprávkach...

          • Vedomosti o doprave = bezpečnosť na cestách

          • V pondelok 13. 11. 2023 sa žiaci 9.A a 9.B triedy v Mestskej športovej hale v Snine zúčastnili zábavno-vedomostného dopoludnia s názvom Vedomosti o doprave = bezpečnosť na cestách, ktoré organizovala Stredná priemyselná škola v Snine. Žiaci boli rozdelení do družstiev a odpovedali na vedomostné otázky týkajúce sa pozemných stavieb, križovatiek, dopravných značiek, značiek áut, riešili simulovanú krízovú situáciu pri autonehode zadanú Červeným krížom a tiež zábavné praktické úlohy na kolobežke a bicykli. Naši deviataci obsadili v konkurencii  deviatich základných škôl krásne 2. miesto. Nakoľko mali zhodný počet bodov s druhým družstvom, od 1. miesta ich delil iba jeden gól do brány, ktorý mal rozhodnúť o 1. mieste. Srdečne blahoželáme!

          • Vplyv výživy na zdravie ústnej dutiny

          • Žiaci piateho, šiesteho, siedmeho a ôsmeho ročníka sa v pondelok 13. 11.  2023 zúčastnili prednášky s názvom Vplyv výživy na zdravie ústnej dutiny. Našu školu navštívila zubná lekárka MDDr. Jana Leňová, ktorá žiakom porozprávala  o vplyve stravy a pitného režimu na zdravie ústnej dutiny a o význame slín pri ochrane pred kyslým pH v ústach. Žiaci sa dozvedeli o  výhodách a nevýhodách bielenia zubov, boli informovaní o postupoch preventívnej prehliadky i ako často majú navštevovať zubného lekára. Na konci prednášky im pani doktorka  názorne ukázala čistenie medzizubných priestorov medzizubnými kefkami. Prednášku zabezpečila Mgr. Z. Ruščanská.

          • Daruj jablko - daruješ zdravie

          • To, že schrúmať jedno jablko denne sa nám odrazí na našom fyzickom i psychickom zdraví, vieme všetci. Aj ľudová múdrosť hovorí: ,,Každý deň jablko, od lekára ďaleko.“ Na Slovensku sa jablko stalo aj iným symbolom. Symbolom boja proti rakovine a inšpiráciou zdravého životného štýlu. Mgr. A. Kapraľová a Mgr. Z. Ruščanská v piatok 10. 11. 2023 pripravili našim piatačkám zdravé popoludnie s týmto chutným a zdravým pokrmom. Žiačky mali možnosť ochutnať zmixované jablká, ktoré boli  ochutené aj iným ovocím: jahodami, čiernymi ríbezľami a banánmi. Jablká sa uplatňujú v teplých i studených, slaných i sladkých pokrmoch. Napokon pestrosťou spracovania jabĺk si jednotlivé kultúry a lokality zachovávajú kus svojej výnimočnosti a jedinečnosti. Na začiatok však postačí, keď si dáme jedno čerstvé a chutné jabĺčko priamo zo stromu.

        • Stretnutie ježibáb
          • Stretnutie ježibáb

          • Dlhoočakávaný zraz ježibáb, ježidedov, čarodejníc a čarodejníkov sa uskutočnil v piatok 10. 11. 2023 v ŠKD. Pani vychovávateľka Bc. Michaela Baraníková pozná moc týchto nadprirodzených bytostí z rozprávok, preto sa na ich príchod veľmi dobre pripravila. Vyzdobila triedu, vymyslela rôzne súťaže, hádanky, zabezpečila bosorácku muziku, len aby boli návštevníci  spokojní. Nálada bola výborná, zábava trvala celé popoludnie. Nechýbalo ani sladké pohostenie.

        • iBobor
          • iBobor

          • Tak ako každý školský rok, aj v tomto sa naša škola zapojila do informatickej súťaže iBobor. Táto súťaž je určená pre každého, kto rád používa počítač, kto rád premýšľa a chce si zmerať svoje sily v oblasti modernej informatiky, logického myslenia a práce s digitálnymi technológiami.  Verím, že všetci zapojení žiaci mali chuť popremýšľať, potrápiť sa a dokázať (si), že počítače nie sú iba na vyhľadávanie informácií na internete a na komunikáciu s kamarátmi. Celkovo sa do súťaže zapojilo 45 žiakov našej školy, z čoho bolo 19 žiakov úspešných. Všetkým riešiteľom ďakujeme za účasť a úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme.

            Výsledkovú listinu si môžete pozrieť tu.

        • Život našich predkov
          • Život našich predkov

          • Október – Mesiac úcty k starším –  sme si v tomto školskom roku pripomenuli na 2. stupni trošku netradične. Zvyčajne našim seniorom pripravujeme rôzne darčeky alebo pozdravy, aby sme ich potešili a dali im najavo svoju náklonnosť a úctu. Toho roku však obdarovali oni nás. Prostredníctvom starých fotografií, ktoré nám poslali po svojich vnúčatách i pravnúčatách, mali všetci žiaci možnosť  vidieť, ako žili naši predkovia, ako sa obliekali, v akých domoch bývali aj aké zvyky a tradície dodržiavali počas rôznych sviatkov. Fotografie sme opatrovali ako oko v hlave a čestne ich vrátime všetkým, ktorí nám urobili veľkú radosť. Ďakujeme.

          • Čitateľský strom

          • V jesennom mesiaci október vyhlásila Mestská knižnica v Snine aktivitu Čitateľský strom. Žiaci sa na krúžku Z rozprávky do rozprávky zapojili nakreslením obľúbeného literárneho hrdinu na list z papiera, ktorý bol zavesený na Čitateľskom strome v knižnici. Na konci mesiaca, keď listy opadali, vyžrebovali troch zúčastnených. Z našej školy bola vyžrebovaná a odmenená Nelka Guľaková zo 4. ročníka, ktorá nakreslila Zlatovlásku. Srdečne blahoželáme.

        • Týždeň vedy a techniky
          • Týždeň vedy a techniky

          • Už 20. rok sa pravidelne druhý novembrový týždeň nesie v znamení vedy a techniky. V tomto čase sa konajú rôzne prednášky, festivaly, workshopy, súťaže, besedy či výstavy. Aj našu školu v rámci Týždňa vedy a techniky navštívili žiaci zo SOŠ polytechnickej v Humennom, ktorí nám pripravili rôzne aktivity. Žiaci si mohli vyskúšať prácu so stavebno-inštalačným materiálom, sieťovými technológiami a multimédiami, robotickou myškou a inými predmetmi, o ktorých sme ani netušili, že môžu byť aj takto zábavne využité.

          • Šarkaniáda

          • Celý minulý týždeň si mladší žiaci vyrábali, kupovali alebo zháňali šarkanov, aby sa mohli zúčastniť obľúbenej Šarkaniády. Spolu s pani učiteľkou Mgr. Tatianou Sochaničovou striehli na ideálne  počasie, ktoré nastalo v piatok 3. 11. 2023 . Vietor pofukoval a nad školským ihriskom sa vznášalo množstvo rôznorodých šarkanov. Bolo to hotové divadlo na jesennej oblohe. Nebolo cieľom vyhrať, ale zapojiť fantáziu, kreativitu či zručnosť. 

          • Nástrahy užívania doplnkov výživy, liekov a spoločensky tolerovaných drog

          • Vo štvrtok  2. 11. 2023 našu školu navštívila PharmDr. Kamila Chomaničová, PhD., odborná pracovníčka pre vzdelávanie a dopingová komisárka Antidopingovej agentúry SR, ktorá žiakom siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka porozprávala o nástrahách užívania doplnkov výživy, liekov a spoločensky tolerovaných drog. Výchovno-vzdelávacia prednáška bola zameraná na oboznámenie sa s produktmi, ktoré obsahujú kofeín a nikotín, a ich nežiaducimi účinkami na zdravie človeka. Rodáčka zo susednej dediny žiakom vysvetlila aj rozdiely v nežiaducich účinkoch fajčenia klasických cigariet a e-cigariet a porozprávala im o nástrahách užívania kanabinoidov, najmä THC, CBD a HHC.

            Kamila je 7-násobnou majsterkou Slovenska a víťazkou svetového pohára v towerrunningu (behu do schodov) za rok 2022, preto sa otázky žiakov uberali aj týmto smerom. Zaujímavú prednášku zorganizovala Mgr. Zuzana Ruščanská.

        • Medzinárodný deň školských knižníc
          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • 23. október sa niesol v znamení osláv Medzinárodného dňa školských knižníc. Knižnica je miesto s množstvom kníh, ktoré sú dokladom ľudskej múdrosti, množstva skúseností, poznatkov, ale aj fiktívnych ľudských osudov a literárnych postáv. Ich konanie nás vie potešiť, rozosmiať, dojať, ale aj motivovať. Práve v literatúre sme našli pôvod rôznych aktivít a činností, ktoré sme pripravili v rámci celodenného projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice pre žiakov II. stupňa.  Pridanou hodnotou realizovaného podujatia bola žiacka súdržnosť, vzájomná pomoc a dobrá zábava, aby bola naplnená téma Školská knižnica Vám dáva priestor na to, aby ste boli výnimoční.

            Žiaci rozdelení podľa tried do tímov boli oblečení vo farbe vyžrebovanej literárnej postavy. Tak vzniklo napríklad červené družstvo Červenej čiapočky či zelení priaznivci Anny zo Zeleného domu. V zahrievacom kole mali žiaci podľa zvukových ukážok uhádnuť názov rozprávky  a vo vedomostnom kvíze  si overiť vedomosti z teórie literatúry. V ďalších disciplínach súťažiaci lúpali kukuricu, triedili strukoviny ako Popoluška, lúskali pre ňu 30 orechov  a šúpali „otrávené“ jablko. Vyvrcholením celého dňa bola promenáda literárnych postáv, ktoré zastupovali daný tím. Najkrajšie oblečená literárna postava získala pre svoje družstvo posledné body, ktoré rozhodli o celkovom poradí. Titul výnimočnej triedy tak získala trieda 9. B. 

            Naši prvostupniari zas pod vedením Mgr. Jany Morongovej, školskej knihovníčky, a svojich triednych učiteliek zachraňovali knižnicu. Traja zlí bratia Počítačoslav, Tabletotras a Mobilomír uniesli dobrého škriatka Knihomoľa, strážcu knižnice. Čítaním kníh, písaním príbehov a ilustrovaním žiaci dokázali, že majú radi knihy a knižnice sú aj v dnešnom modernom svete predsa len potrebné.

          • Informačný deň stredných škôl

          • Voľba povolania a s tým spojený výber vhodnej strednej školy je dôležitým krokom v živote každého deviataka. Mal by zodpovedať schopnostiam, zručnostiam a osobnosti žiaka. 
            V utorok 24. októbra 2023 sa v spoločenskej sále Mestského kultúrneho a osvetového strediska v Snine uskutočnil Informačný deň stredných škôl, na ktorom sa zúčastnili aj naši žiaci deviateho ročníka. Organizačne podujatie zabezpečili mesto Snina, Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Snine a Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Humenné v spolupráci so strednými školami na území mesta. Cieľom podujatia bolo poskytnúť žiakom základných škôl čo najviac informácií o stredných školách v našom okrese a zároveň ponúknuť možnosť výberu vhodného povolania z pohľadu potrieb trhu práce. Študenti a učitelia piatich stredných škôl predstavili študijné i učebné odbory a vo svojich stánkoch odprezentovali výrobky zhotovené na hodinách praktického vyučovania. Naši deviataci absolvovali aj zaujímavú prednášku, ktorú pre nich pripravili pracovníci Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Humenné.

        • Príprava a ochutnávka ovocných čajov
          • Príprava a ochutnávka ovocných čajov

          • Pitie ovocných čajov je zdraviu prospešné hlavne pre deti, pretože neobsahujú teín ani kofeín. Sú produkované na čisto prírodnej báze a je ich možné piť bez obmedzenia. Pani učiteľky Mgr. A. Kapraľová a Mgr. Z. Ruščanská dňa 20. 10. 2023 uvarili žiačkam piateho, siedmeho a ôsmeho ročníka ovocné čaje so zaujímavými chuťami – arónie a trnky. Ochutnali aj rôzne druhy sušeného ovocia - čučoriedky, trnky, arónie, brusnice, banány, jablká a čerešne. Po tejto porcii vitamínu C posilnili svoju imunitu na dlhú dobu.

        • Vyrezávanie dýň
          • Vyrezávanie dýň

          • Vyrezávanie tekvíc je neoddeliteľnou súčasťou jesene, konkrétne konca októbra, kedy sa vo viacerých krajinách sveta oslavuje Halloween. Hoci sa u nás nechodí strašiť v maskách, deti nedostávajú plné košíky sladkostí,  vyrezané ozdobné tekvice môžeme vidieť za mnohými oknami, v záhradách či pri vstupných dverách domov. Aj PaedDr. Slávka Kerekaničová v spolupráci s Úniou žien Stakčín dňa 20. októbra 2023 v priestoroch školskej jedálne zorganizovali vyrezávanie  tekvicových strašiakov. Vyše 20 detí spolu so svojimi rodičmi či starými rodičmi spoločnými silami premenili dyne na rozprávkové bytosti, zvieratá a svetielkujúcich krásavcov. Tekvicové výtvory nám aktuálne krášlia areál školy. Únia žien Stakčín pripravila pre deti a ich pomocníkov chutné občerstvenie. Všetky dielka boli odmenené peknými cenami.

        • Zdravotná príprava – kurz prvej pomoci
          • Zdravotná príprava – kurz prvej pomoci

          • Zvyšovať povedomie žiakov o tom, aké  dôležité je ovládať základné postupy resuscitácie, sa rozhodli  pani učiteľky Mgr. A. Kapraľová a Mgr. Z. Ruščanská a spolu so  žiakmi 9. ročníka si vo štvrtok 19. 10. 2023 zopakovali KPR (kardiopulmonálnu resuscitáciu) – súbor výkonov na okamžité zaistenie alebo obnovenie prietoku okysličenej krvi mozgom u osoby s náhlym zlyhaním funkcie vitálnych systémov – dýchania a krvného obehu. Precvičili si aj poskytnutie prvej pomoci pri úrazoch, krvácaní, zlomeninách či uštipnutí hadom.  Venovali sa aj hypertenzii – vysokému krvnému tlaku, ktorý najčastejšie vzniká ako následok nezdravého životného  štýlu. Zaujímavú aktivitu zakončili šumivým vitamínovým drinkom.