• Všetkovedko
          • Všetkovedko

          • Štrnásty ročník celoslovenskej vedomostnej súťaže VŠETKOVEDKO má už svojich víťazov. Do veľkého súboja o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími sa zapojili tisíce detí. Otázky z vlastivedy, prírodovedy, slovenského jazyka, matematiky, informatickej, dopravnej, hudobnej a výtvarnej výchovy potrápili aj hlávky našich druhákov, tretiakov a štvrtákov. Mnohým z nich sa vo svojej kategórii podarilo zaradiť medzi 30 % najúspešnejších riešiteľov a získali titul Všetkovedko. Najviac sa darilo:

            2. ročník – Marek BĽANDA

            3. ročník – Sandra BODOROVÁ, Ema DENALUCOVÁ

            4. ročník – Alica ŠTOFIROVÁ, Sofia ČOKINOVÁ, Ella KAPRAĽOVÁ

            Okrem úspechu sú pre deti motiváciou aj pekné darčeky od organizátora súťaže – Talentída, n.o..

          • Karneval

          • Po dvojročnom období protipandemických opatrení sme v našej škole opäť zažili pravú karnevalovú atmosféru. 31. januára si žiaci na 1. vyučovacej hodine prevzali výpisy klasifikácie za 1. polrok a potom sa akoby mávnutím čarovného prútika premenili na rozprávkové bytosti. Viac ako 50 karnevalových masiek zaplnilo priestory spoločenskej miestnosti, ktorej pekná výzdoba avízovala, že v nej bude poriadna zábava. A veru aj bola. Na tanečnom parkete sa spoločne zvŕtali čarodejníci, veselí klauni, nežné princezné, zúriví draci, piráti, Spidermani, Harry Potter, Mimoni, hrozno, žiarivé slnko, obyvatelia zvieracej ríše a veľa iných čarovných bytostí, ktoré výrobe svojho kostýmu venovali náležitú pozornosť. Nechýbala im kreativita a originalita, čo ocenila trojčlenná porota. Všetky masky boli odmenené cenami. Vyvrcholením karnevalovej párty bola tombola. Napätie pri jej žrebovaní striedala radosť z výhry. Hoci sa šťastena neusmiala na všetkých, domov si každý odniesol dobrú náladu.

        • Hviezdoslavov Kubín – školské kolo
          • Hviezdoslavov Kubín – školské kolo

          • Dňa 26. januára 2023 v našej škole zaznelo umelecké slovo prostredníctvom žiakov, ktorí sa zapojili do školského kola súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. 16 recitátorov z 1. - 4. ročníka je dôkazom toho, že naši žiaci ľúbia slovenskú reč. 1. kategória tejto súťaže je primárne určená pre žiakov 2. - 4. ročníka. Možnosť ukázať svoje nadanie dostali však aj naši prváci, ktorí sa svojej úlohy zhostili výborne. Zvučné hlásky recitátorov, výber textov, umelecké podanie či práca s publikom príjemne prekvapili. Rozhodovanie o postupujúcich bolo pre porotu v zložení Mgr. Anna Piteľová, Mgr. Tatiana Sochaničová, PaedDr. Slávka Kerekaničová naozaj náročné. Do okresného kola postúpili Miroslava SIVULKOVÁ (2.  ročník) – poézia a      Alica ŠTOFIROVÁ (4. ročník) – próza.

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za pekný umelecký zážitok, víťazom blahoželáme a držíme prsty v okresnom kole. Výsledková listina tu.


          • Tradičné remeslá nevymreli

          • Ručne vyhotovený korbáčik je vychýrený klenot Zázrivej. Vyrába sa parením vykysnutého syra z kravského mlieka. Vyťahuje sa ručne do tvaru nití a následne sa spletie do tvaru korbáča. Za všetkým týmto stojí zaujímavý príbeh dvoch ľudí, ktorí si zachovali úctu k tradičnému  remeslu a prišli sa podeliť o svoje skúsenosti k nám do školy. Výrobe ručne ťahaných nití, oštiepkov, pareníc či uzlíkov sa manželia Piteľovci venujú už 18 rokov. Žiaci s nadšením počúvali celý postup výroby od rozvarenia syra cez ťahanie nitiek až po samotné pletenie. Toto stretnutie bolo o to zaujímavejšie, že si všetci žiaci mohli nielen vyskúšať, ako sa pletú korbáčiky, ale svoj upletený korbáčik aj zjesť. A ochutnali aj iné syrové dobroty. A nám nezostáva iné, iba s obdivom uznať šikovnosť a zručnosť  našich hostí a popriať im, aby ju s láskou využívali aj po ďalšie generácie. Sme vďační, že remeselníci na Slovensku ani v moderných časoch rozhodne nevymreli.

          • Vianoce v škole

          • Deň pred zimnými prázdninami nás v škole opäť navštívil Mikuláš so svojou družinou, aby v tento predvianočný čas obdaroval všetky dobré deti sladkými darčekmi. Tým najmilším darčekom však boli spoločné chvíle, ktoré sme zažili pri vianočných stromčekoch oblečených do farebných svetielok. Mikulášovi pomocníci pre nás prichystali voňavý punč a spoločne sme si zaspievali koledy. Čarovnú vianočnú atmosféru umocnila návšteva gréckokatolíckeho chrámu. Pod taktovkou Mgr. Petra Demjanoviča nám jeho zverenci zahrali  divadelnú hru plnú duchovných i svetských kolied s postavami anjelov, pastierov a kráľa nesúcu sa v duchu narodenia Božieho dieťaťa.

          • Veselé Vianoce

          • Vážení rodičia, milí žiaci, 

            veľa krásnych chvíľ  v príjemnej atmosfére Vianoc a úspešný nový rok 2023 Vám praje                                                                                                           

            kolektív učiteľov základnej školy v Stakčíne

          • Oznam

          • Vo štvrtok 22. decembra 2022 bude skrátené vyučovanie. Prvé dve hodiny budú žiaci so svojimi triednymi učiteľmi. Počas tretej vyučovacej hodiny sa uskutoční v gréckokatolíckom chráme spoločná omša, na ktorej vystúpia aj žiaci našej školy s vianočným programom. Koniec vyučovania je pre všetkých žiakov o 11,10 hod.

            Vianočné prázdniny  začínajú 23. decembra 2022 a trvajú do 8. januára 2023.

            Vyučovanie pre všetkých žiakov a prevádzka MŠ, ŠKD a ŠJ sa začne 9. januára 2023.

        • Pošta pre osamelých seniorov
          • Pošta pre osamelých seniorov

          • Vianoce sú sviatkami pokoja, radosti a Božieho požehnania. Každému z nás je vtedy oveľa lepšie, keď cíti, že ho má niekto rád, že niekto na neho myslí, že je niekto, kto o ňom vie...

            Takmer dva mesiace zhotovovali žiaci 2. stupňa s pani učiteľkou Ľ. Verbickou originálne vianočné pozdravy pre našich seniorov. Vystrihovali, lepili, kreslili aj maľovali, ale hlavne vlastnoručne písali verše plné vianočnej nehy, krásy a lásky. Od pondelka 19. decembra 2022 roznášali tieto pozdravy do poštových schránok našich starkých, niektorým ich odovzdali aj osobne.

            Každý darček má moc vyčariť úsmev na tvári. Veríme, že aj ten od našich žiakov. Šťastné a veselé Vianoce, drahí naši seniori!

        • OZ Chlpáčik Snina
          • OZ Chlpáčik Snina

          • Ak človek chce pomôcť, nehľadá dôvody, ale spôsoby. Ani my sme tento rok nezabudli na štvornohých najdúchov. Žiaci 5. ročníka v doprovode vyučujúcich Mgr. Lenky Lukáčovej a Mgr. Lenky Holotovej 19. decembra 2022 navštívili útulok Chlpáčik v Snine. Jeho obyvateľov – mačacích i psích – potešili nielen krmivom, ale i teplými dekami, uterákmi a hygienickými potrebami. Snáď im to pomôže zmierniť prichádzajúce zimné obdobie a spríjemní ich smutné osudy. Veď Vianoce sú aj o podaní pomocnej ruky druhým – takým, ktorí to potrebujú.

          • Vianočná pekáreň

          • V pondelok 12. decembra 2022 sa školská družina premenila na vianočnú pekáreň. Čo sa tam len robilo! Tam vám bolo voňavo a veselo. Malí škriatkovia v zásterách pod vareškou pani učiteľky Marušky zdobili vianočné perníčky. Zdobiace vrecká naplnené sladkou polevou preskúšali pevnosť detskej ruky a ich fantáziu. Výsledkom tejto mravčej práce boli hotové umelecké diela. Pochutili si na nich nielen deti, ale aj ich rodičia a učitelia.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Už piaty rok sa ľudia na celom Slovensku spájajú, aby potešili neznámeho seniora žijúceho v domove sociálnych služieb. Nádherná myšlienka charitatívneho projektu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?“ nadchla opäť aj nás. Milým prekvapením bolo aktívne nasadenie našich úžasných žiakov a ich rodičov, ktorí počas celého týždňa prinášali niečo sladké, niečo slané, teplé, mäkké, voňavé a niečo pre zábavu. Každá trieda pripravila niekoľko krabíc plných lásky. Veríme, že adresátom vyčaria úsmev na tvári.

          • Vianočné tvorivé dielne

          •  

            V piatok 9. decembra 2022 mali prváci a druháci plné ruky práce. Usilovne vyrábali vianočné pozdravy, ktorými chcú prekvapiť svojich najdrahších. Čas strávený strihaním, lepením si spríjemňovali vianočnými pesničkami a koledami. Rozžiarené detské oči, radosť z originálnych pozdravov a kus srdca na dlani potešia nielen tých, ktorí darujú, ale hlavne obdarovaných.

        • Vianočný pozdrav pre exministra školstva
          • Vianočný pozdrav pre exministra školstva

          • Keď pod nohami vŕzga sneh, v kozube praská oheň a ľudia stretnutie začínajú pozdravom Christos raždajetsja!, všetci cítia, že sú Vianoce. Kus našich Vianoc a sviatočnej atmosféry sme symbolicky poslali p. Branislavovi Gröhlingovi v podobe vlastnoručne vyrobených vianočných pohľadníc, ktoré žiaci tvorili v priebehu niekoľkých hodín výtvarnej výchovy, techniky a v rámci krúžkovej činnosti pod vedením učiteliek PhDr. Ľ. Verbickej a Mgr. A. Mandzákovej. Zareagovali sme tak na zverejnenú výzvu exministra školstva, ktorý najlepších umelcov pozve do Národnej rady SR a následne navštívi danú školu. Bolo by nám veľkou cťou, keby sme šťastnou školou boli práve my, ale ak sa stretnutie nepodarí zrealizovať, odmenou pre našich žiakov bude aspoň vlastnoručný podpis bývalého ministra školstva a výtvarné odmeny.

          • Mikulášska výprava v našej škole

          • 6. december sa v našej škole od rána niesol v znamení červených čiapok, ktoré sa hmýrili po chodbách i v triedach. Takto si každoročne pripomíname milú a najmä pre deti príjemnú tradíciu sviatku svätého Mikuláša. O ozajstné prekvapenie sa však postarali skúsení deviataci, ktorí sa ostatným žiakom predstavili ako mikulášska výprava zo severného pólu. Za zvukov zvončekov a sviatočnej melódie zavítali do každej triedy. Deti prijali Mikuláša, anjelika, čerta, soba a pomocníkov veselo i vážne, nedočkavo i s rešpektom. Len čo sa objavili, zazneli priania, sľuby a veselá nálada. Dobrí i menej dobrí, poslušní i nezbedníci boli odmenení sladkosťami. Spestrením akcie bolo maľovanie vianočných motívov na tvár. Dobrotivý Mikuláš neobišiel ani tety upratovačky, kuchárky, kamarátskeho školníka a nezabudol na pani riaditeľku. Spoločné fotografie, ale hlavne silné dojmy a emócie rozžiarili detské očká a potešili každého.

        • Svetový deň boja proti AIDS
          • Svetový deň boja proti AIDS

          • Prvého decembra si pripomíname Svetový deň boja proti AIDS. HIV / AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska. Najúčinnejším prostriedkom v boji proti tejto chorobe sú odborné vedomosti, zvýšenie informovanosti a prevencia. V súvislosti s touto kampaňou prišla medzi žiakov 8. a 9. ročníkov Mgr. Nadežda Krišková z Centra pedagogicko–psychologického poradenstva a prevencie Snina. Formou prednášky, tematicky zameraných aktivít a následnej diskusie žiakom vysvetlila, čo je HIV / AIDS, akým spôsobom sa vírus prenáša a ako sa pred ním chrániť.

          • Európsky týždeň boja proti drogám

          • Európsky týždeň boja proti drogám pripadá každoročne na tretí novembrový týždeň. Zámerom je upriamiť pozornosť na dôležitosť prevencie v boji proti zneužívaniu drog a zároveň zvýšiť povedomie o legálnych aj nelegálnych drogách. V rámci tohto týždňa sa od 14. novembra do 20. novembra 2022 naši žiaci popasovali so športovými aktivitami, ktoré pre nich pripravil pán učiteľ Mgr. Marián Hudák.

            Výsledky si môžete pozrieť tu.

          • Učíme deti nezabúdať...

          • Pri príležitosti 78. výročia oslobodenia našej obce Červenou armádou sa v sobotu 26. novembra 2022 konal pri pomníku s menami padlých obyvateľov obce Stakčín v druhej svetovej vojne pietny akt kladenia vencov. Pamiatku hrdinov si uctili aj žiaci a učiteľky 2. stupňa základnej školy. Vanesa Oláhová, žiačka 8. A triedy, zarecitovala báseň Márie Rázusovej-Martákovej Všetkým, čo vojnu chcú, piatačka Paula Rosičová predniesla Rúfusovu Modlitbu za mier.

          • DC Liga Superzvierat

          • Skvelý filmový zážitok v podobe 3D počítačovo animovaného superhrdinského filmu si v piatok 25. novembra 2022 užili naši prvostupniari. V rámci krúžku si v Kine Centrum Snina pozreli rozprávku DC LIGA SUPERZVIERAT. Akčný animovaný film opisuje príbeh Supermana z pozície jeho psa Krypta, ktorý má rovnaké superschopnosti ako jeho pán. Ale rovnako si vyžaduje aj jeho pozornosť. Myslí si, že sú nerozlučná dvojica a žiadna pozemská žena sa im nemá čo starať do života. Majú zachraňovať Zem, porážať zloduchov. Je to zároveň príbeh o domácich miláčikoch a ich strastiplnej ceste za domovom. Téma domácich zvierat a superhrdinov v spojení s kvalitnou hudbou naše deti zaujala, rozosmiala, roztancovala. Zážitkom pre mnohých bola aj cesta vlakom do Sniny a späť.

          • DAD Prešov opäť v Stakčíne

          • Po necelých dvoch týždňoch navštívili našu obec opäť členovia Divadla Alexandra Duchnoviča z Prešova, tentoraz na pozvanie Obecného úradu v Stakčíne. V piatok 25. novembra 2022 o 18.00 hod. vystúpili v kultúrnom dome s divadelným predstavením s názvom Ostali hlupákmi. Veselohra o tom, že dcéry si pri výbere manžela poradia aj samy a pomoc otcov vôbec nepotrebujú, spríjemnila piatkový večer všetkým divákom. Medzi početným dospelým publikom nechýbali ani naši žiaci a vyučujúce 2. stupňa.

          • Plavecký výcvik

          • 29 žiakov tretieho, štvrtého a piateho ročníka v dňoch od 8. novembra do 18. novembra 2022 absolvovalo základný plavecký výcvik. Pod vedením Mgr. M. Hudáka, Mgr. Z. Ruščanskej a Mgr. A. Kapraľovej v priestoroch Mestskej plavárne v Snine sa oboznamovali so základnými plaveckými  spôsobmi. Pomocou rôznych hier a cvičení sa naučili bezpečne sa pohybovať vo vode a na základnej úrovni zvládli špeciálne pohybové zručnosti a schopnosti. V posledný deň kurzu sa konali preteky v plávaní voľným štýlom v dĺžke 12,5 m a 25 m. Najlepší žiaci boli odmenení medailou a diplomom.